Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafmonument in Neo-gotische vormgeving van de stichters van de kerk in Dongen

Graf Begraafplaats

Vaartweg 108
5106NE Dongen
Noord Brabant


Beschrijving van Grafmonument in Neo-gotische vormgeving van de stichters van de kerk

Inleiding. Achter de kerk, tegen de achtergevel staat het grafmonument in Neo-gotische vormgeving van de stichters van de kerk. Omschrijving. Rechthoekig monument met een hoge opstand, bekroond door een topgevel met dwars erop staande ezelsruggen. Deze laatste rusten op consoles, daaronder staan aan beide zijkanten staande figuren. De zerk is voorzien van een ondiepe spitsboognis, afgewerkt met een geprofileerde band met bladdekoraties. Waardering. Het grafmonument is onderdeel van een complex van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme, in het bijzonder de stichting van kerkdorpen in de tweede helft van de negentiende eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de katholieke kerkcomplexen. Het heeft ensemblewaarde wegens de situering aan de vaart, verbonden met de ontwikkeling van de streek. Het complex is van belang wegens de gaafheid van het geheel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525732
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafmonument in Neo-gotische vormgeving van de stichters van de kerk in Dongen

H. Hubertuskerk

Vaartweg 108
Dongen
Inleiding. De KERK van de H. Hubertus werd gebouwd in 1865 in Neogotische stijl naar een ontwerp van architect P. Soffers. In 1929 ondergi..

Heilig Hartbeeld

Vaartweg 108
Dongen
Inleiding. Het bronzen beeld werd in 1930 gegoten door J.H. Groot, van een kopergieterij uit Tilburg naar een ontwerp van Albertus Verschu..

Pastorie in eclectische stijl

Vaartweg 110
Dongen
Inleiding. PASTORIE aan de Vaartweg, gebouwd in circa 1890 in Eclectische stijl. Omschrijving. Tweelaags gebouw op een rechthoekige platt..

Woonhuis met looierij

Vaartweg 109
Dongen
Inleiding. WOONHUIS met LOOIERIJ, gebouwd in 1876 voor J. van Elshout. Omschrijving. Het bakstenen woonhuis telt één bouwlaag op een r..

Brabantse langgevelboerderij

Gemeentenweg 39
Dongen
Brabantse langgevelboerderij uit de 18e eeuw. Met riet gedekt wolfdak, dat aan een der smalle zijden aansluit tegen een puntgevel met vlecht..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grafmonument in Neo-gotische vormgeving van de stichters van de kerk in Dongen