Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Karschop onder zadeldak in Etten Leur

Boerderij

Slagveld 8
4871ND Etten Leur
Noord Brabant


Beschrijving van Karschop onder zadeldak

Inleiding. Karschop onder zadeldak. Omschrijving. Karschop onder zadeldak gedeeltelijk gedekt met Oudhollandse pannen en golfplaten. Tegen beide kopgevels van het karschop een aanbouw onder lessenaarsdak gedekt met golfplaten. In het karschop bevinden zich naast de open stalling voor karren onder andere varkenshokken. Waardering. De karschop is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van Midden-Brabant. De karschop is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525730
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Schema zadeldak

Een zadeldak bestaat uit twee tegen elkaar geplaatste hellende dakschilden die elkaar in de nok snijden. Dit type dak is, vanwege zijn eenvoud, het meest voorkomende type dak in Nederland en België, met name in de traditionele bouw. Wanneer de dakschilden, op een en hetzelfde gebouw, van ongelijke lengte zijn, spreken we van een mank of asymmetrisch zadeldak.

Minder algemeen zijn kerktorens met een zadeldak, de zadeldaktorens.

Een zadeldak, met dakpannen gedekt, wordt traditioneel opgebouwd uit onder andere:

De moderne uitvoering bestaat uit zelfdragende dakelementen, die van goot tot nok lopen, deze elementen zijn dan voorzien van isolatie, een dampremmende laag en panlatten om met dakpannen te kunnen dekken.

Zie ook

  • Wolfsdak, zadeldak met afgeschuinde vlakken aan de korte kanten
  • Dakvorm voor andere dakvormen

Monumenten in de buurt van Karschop onder zadeldak in Etten Leur

Bakhuis onder zadeldak

Slagveld 8
Etten Leur
Inleiding. Bakhuis onder zadeldak. Omschrijving. Bakhuis onder zadeldak gedekt met Oudhollandse pannen met inwendig nog de oorspronkelijk..

Boerderij van het langgeveltype

Slagveld 8
Etten Leur
Inleiding. BOERDERIJ van het langgeveltype uit 1887. Omschrijving. De boerderij heeft een zadeldak met wolfseind gedekt met grijze Oudhol..

Schuur met langsdeel onder schilddak

Slagveld 8
Etten Leur
Inleiding. SCHUUR met langsdeel onder schilddak. Omschrijving. SCHUUR met langsdeel onder schilddak, gedeeltelijk gedekt met riet, Oudhol..

Door haar uitzonderlijke vorm zeer opmerkelijke boerderij

Slagveld 1
Etten Leur
Door haar uitzonderlijke vorm zeer opmerkelijke boerderij; grote dwarsdeel met dubbele deeldeur waarboven het rieten dak opgelicht is, in he..

Nogal verbouwd pand

Sander 54
Etten Leur
Nogal verbouwd pand; achtertopgevel en zuidgevel vrij recent; rieten dak; het dak is naar beide kopgevels afgewolfd. Ramen met kleine roeden..

Kaart & Routeplanner

Route naar Karschop onder zadeldak in Etten Leur