Meer dan 63.000 rijksmonumenten


boerderij in Etten Leur

Boerderij

Hoge Donk 40
4879NB Etten Leur
Noord Brabant

Bouwjaar: 1850-1875


Beschrijving van boerderij

Inleiding. Het BAKHUIS is gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw en bevindt zich tegenover de boerderij bij de ingang van het erf. Omschrijving. Het eenlaagse gebouwtje heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken uit handvorm baksteen met rechte muurankers. Op het zadeldak liggen rode Oudhollandse dakpannen. De korte voorgevel die naar de Hoge Donk is gekeerd bevat de toegangsdeur. In de topgevel is een klein halfrond venster geplaatst. De topgevel is afgewerkt met vlechtingen en heeft een getrapte tuit als bekroning. Ook de achtergevel is op deze wijze afgewerkt. Midden op het dak bevindt zich een vierkante baksteen schoorsteen. In de rechterzijgevel is een schuifvenster met gedeeld bovenlicht gezet. Hierbij staat op de hoek een ijzeren waterpomp, vermoedelijk uit de jaren dertig. Rechts is rond 1980 een vierkante, nu dichtgezette raamopening gemaakt. De overige gevels zijn blind. Waardering. Het bakhuis is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling, met name de opbloei van de landbouw in Midden-Brabant in de late negentiende eeuw. Het heeft ensemblewaarde, gezien de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorzieningen, wegen, wateren en bodemgesteldheid. Het is van belang vanwege een steeds groter wordende typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525729
Laatste wijziging: 2015-04-18 11:03:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van boerderij in Etten Leur

Langgevelboerderij werd gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw

Hoge Donk 40
Etten Leur
Inleiding. De LANGGEVELBOERDERIJ werd gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw. Verbouwingen vonden plaats rond 1900 en 1930 en t..

Vlaamse schuur

Hoge Donk 40
Etten Leur
Inleiding. De VLAAMSE SCHUUR is gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw. Deze stal bevindt zich parallel aan de langgevelboerder..

Lourdesgrot

Dorpsstraat 117
St. Willebrord (Gemeente Rucphen)
Inleiding. De LOURDESGROT werd gebouwd in 1925 en verving daarmee een in 1885 op een andere plaats gebouwde Lourdesgrot. Omschrijving. De..

Kerk St. Willebrord

Dorpsstraat 117
St. Willebrord (Gemeente Rucphen)
Inleiding. De R.K. ST. WILLEBRORDKERK werd in 1925-1926 gebouwd in opdracht van bouwpastoor P. Bastiaansen door architect J.H.H. van Groen..

Processiepark/grot St. Willebrord

Kerk St. Willebrord (bij)
Sint Willebrord (Gemeente Rucphen)
Inleiding. Achter de St. Willebrordkerk ligt in de bocht van de Pastoor Bastiaansensingel het processiepark met daarin opgenomen een kerkh..

Kaart & Routeplanner

Route naar boerderij in Etten Leur