Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Kruisstraat in Werkendam

Woonhuis

Kruisstraat 12
4251CW Werkendam
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1880 1880 ca. 1880


Beschrijving van Complex Kruisstraat

Inleiding DIENSTWONING; omstreeks 1880 opgetrokken in een streek-eigen bouwtrant. De woning hoorde bij het huis van burgemeester Sigmond (onderdeel I) en is gelegen aan de achterzijde van de andere dienstwoning nr. 14 (onderdeel II). Omschrijving Pand op rechthoekige grondslag van één bouwlaag met gebosseerd gepleisterde gevels onder een, in 1995 vernieuwd en met pannen gedekt zadeldak. De vensters zijn recht gesloten en hebben zesruits en negenruits schuiframen. In de noordwestelijke hoek bevindt zich een klein gedenkplaatje met het waterpeil van een overstroming op 1 april 1881. Het rechter gedeelte van het pand heeft een laag souterrain met nissen voor fornuizen. Intern is het pand voorzien van een eenvoudig balkplafond. In de gevels zijn ijzeren steekankers aangebracht. Waardering De dienstwoning is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling, namelijk de bouw van een woning met bijbehorende dienstwoningen. Er is sprake van ensemblewaarden vanwege de architectonische, functionele en typologische samenhang van de verschillende complexonderdelen. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525727
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Kruisstraat in Werkendam

Complex Kruisstraat

Kruisstraat 14
Werkendam
Inleiding DIENSTWONING; omstreeks 1880 opgetrokken in streek-eigen bouwtrant. De woning hoorde bij het huis van burgemeester Sigmond (onder..

Woonhuis met achterhuis en serre

Kruisstraat 10
Werkendam
Inleiding WOONHUIS met achterhuis en serre, omstreeks 1880-1890 opgetrokken in eclectische vormen. Het huis was oorspronkelijk de woning va..

Complex Kerkstraat

-
Werkendam
Inleiding GRAFMONUMENT van de familie Sigmond, omstreeks 1872 opgetrokken in eclectische stijl. Met name het hekwerk bezit een zeer fijne d..

Grafmonument van de familie van Houweninge

-
Werkendam
Inleiding GRAFMONUMENT van de familie van Houweninge, met name voor de oud-burgemeester G. van Houweninge. Het monument met hekwerk is omst..

Woonhuis in classicistische stijl

Hoogstraat 49
Werkendam
Inleiding WOONHUIS in classicistische stijl, daterend uit 1804 met keldergewelven wijzend op 18de eeuw. Het huis ligt aan de Hoogstraat, e..

Kaart & Routeplanner