Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig ketelhuis (de Grote Beek) in Eindhoven

Nijverheid Industrie

Doctor Poletlaan 1
5626NC Eindhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1918

(2 recensies)

Beschrijving van Voormalig ketelhuis (de Grote Beek)

Inleiding KETELHUIS op enige afstand, naast het hoofdgebouw gelegen, gebouw in ca. 1918 in Neo-Renaissancestijl, vermoedelijk naar ontwerp van het bureau Rijksbouwmeesters. Omschrijving Het pand bestaat uit een aantal bakstenen bouwblokken op rechthoekige plattegrond die in elkaars verlengde zijn geplaatst. Het eingenlijke ketelhuis is iets hoger opgetrokken en heeft een zadeldak, gedekt met leien. De zijgevels worden geleed door lisenen waartussen hoge ramen en deuren onder segmentbogen zijn geplaatst. De overige bouwblokken hebben een plat dak met klein overstek op klossen. Hierin zijn vierruitsramen aangebracht met bovenlichten met kleine roedenverdeling. Elk blok voorzien van een deur, in de kopse gevel voorzien van een bovenlicht in segmentboogvorm. Waardering Het ketelhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociale en bestuurlijke ontwikkeling, namelijk de stichting van inrichtingen voor de zwakzinnigenzorg van rijkswegen in of nabij de grote steden en als voorbeeld van een typologische ontwikkeling van de gebouwen voor de zwakzinnigenzorg. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de gematigde Neo-renaissancestijl die door de rijksoverheidbureaus werd toegepast. Het geheel is van belang vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van het ex- en inteieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525723
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (2)

Voormalig ketelhuis (de Grote Beek)
1
Recensie door: ()
Moesten uur op voorgerecht wachten: toen weer uur op hoofdgerecht dat koud was en smakeloos; kregen nieuw hoofdgerecht maar t leed was al geleden: nagerechten leken uit de supermarkt gekomen; eten 5 : entourage 6 (was berekoud ennt tochtte) en bediening 7
Voormalig ketelhuis (de Grote Beek)
1
Recensie door: ()
Na een flinke wandeling met ons hondje, wilden we lunchen in het Ketelhuis. Tot onze grote verbazing mocht ons hondje niet naar binnen. Dit stond nergens aangegeven. Vervolgens maar naar huis om daar te eten.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig ketelhuis (de Grote Beek) in Eindhoven

Kapel, thans conferentieoord (de Grote Beek)

Doctor Poletlaan 1
Eindhoven
Inleiding KAPEL annex FOYER, gelegen op de hoek van twee wegen, achter het hoofdgebouw, gebouwd in 1918 in Neo-Renaissancestijl, vermoedeli..

Hoofdgebouw ziekenhuis De Grote Beek

Doctor Poletlaan 1
Eindhoven
Inleiding Hoofdgebouw, voormalig ADMINISTRATIEGEBOUW van het gesticht, in Neo-Renaissancestijl gebouwd in ca. 1918, vermoedelijk naar ontwe..

Constant Rebecquekazerne, poortgebouw

Oirschotsedijk 14b
Eindhoven
Inleiding De Constant Rebeque KAZERNE, ontworpen door de Genie, onder leiding van J.Zwart in 1938. Het complex ligt in het noord-westen van..

Constant Rebecquekazerne, legeringsgebouwen

Oirschotsedijk 14b
Eindhoven
Inleiding De Constant Rebeque KAZERNE, ontworpen door de Genie, onder leiding van J.Zwart in 1938. Het complex ligt in het noord-westen van..

Constant Rebecquekazerne, paviljoen

Oirschotsedijk 14b
Eindhoven
Inleiding PAVILJOEN, uit 1938 onderdeel van de Constant Rebeque kazerne, ontworpen door de Genie onderleiding van J. Zwart. Omschrijving ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)