Voormalig ketelhuis (de Grote Beek) in Eindhoven

Nijverheid Industrie

5626NC Eindhoven

Bouwjaar: ca. 1918

(2 recensies)

Beschrijving van Voormalig ketelhuis (de Grote Beek)

Inleiding KETELHUIS op enige afstand, naast het hoofdgebouw gelegen, gebouw in ca. 1918 in Neo-Renaissancestijl, vermoedelijk naar ontwerp van het bureau Rijksbouwmeesters. Omschrijving Het pand bestaat uit een aantal bakstenen bouwblokken op rechthoekige plattegrond die in elkaars verlengde zijn geplaatst. Het eingenlijke ketelhuis is iets hoger opgetrokken en heeft een zadeldak, gedekt met leien. De zijgevels worden geleed door lisenen waartussen hoge ramen en deuren onder segmentbogen zijn geplaatst. De overige bouwblokken hebben een plat dak met klein overstek op klossen. Hierin zijn vierruitsramen aangebracht met bovenlichten met kleine roedenverdeling. Elk blok voorzien van een deur, in de kopse gevel voorzien van een bovenlicht in segmentboogvorm. Waardering Het ketelhuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociale en bestuurlijke ontwikkeling, namelijk de stichting van inrichtingen voor de zwakzinnigenzorg van rijkswegen in of nabij de grote steden en als voorbeeld van een typologische ontwikkeling van de gebouwen voor de zwakzinnigenzorg. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de gematigde Neo-renaissancestijl die door de rijksoverheidbureaus werd toegepast. Het geheel is van belang vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad. Het is belangrijk vanwege de gaafheid van het ex- en inteieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Recensies en ervaringen (2)

Voormalig ketelhuis (de Grote Beek)
1
Recensie door: ()
Moesten uur op voorgerecht wachten: toen weer uur op hoofdgerecht dat koud was en smakeloos; kregen nieuw hoofdgerecht maar t leed was al geleden: nagerechten leken uit de supermarkt gekomen; eten 5 : entourage 6 (was berekoud ennt tochtte) en bediening 7
1
Recensie door: ()
Na een flinke wandeling met ons hondje, wilden we lunchen in het Ketelhuis. Tot onze grote verbazing mocht ons hondje niet naar binnen. Dit stond nergens aangegeven. Vervolgens maar naar huis om daar te eten.