Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tuinmanswoning (bij Kortonjo) in Eindhoven

Woonhuis

Aalsterweg 239
5644RB Eindhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: 1907
Architect: G. Geenen


Beschrijving van Tuinmanswoning (bij Kortonjo)

Inleiding TUINMANSWONING, gebouwd in 1907 door architect G. Geenen. Het geheel dat in opdracht van de notaris Fens tot stand kwam heeft kenmerken van de Chaletstijl en enkele elementen van Art Nouveau. Omschrijving Eenlaags tuinmanswoning op een rechthoekige plattegrond onder wolfdak. Tegen de rechterzijgevel is een uitbouw geplaatst. Het dak is gedekt met kruispannen en heeft een overstek en windveer, bekroond door een klaver drie. Het pand is uitgevoerd in baksteen met speklagen in witte strengperssteen. De voorgevel is drie traveeen breed, rechts van de paneeldeur bevinden zich vierruitsramen waarvan de bovenlichten van een roedenverdeling, gevuld met kathedraalglas zijn voorzien. In het interieur is de oorspronkelijke indeling op de begane grond gehandhaafd. Ook zijn hier nog paneeldeuren aanwezig. Waardering De tuinmanswoning is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, met name de stichting van buitenplaatsen aan de uitvalswegen van de industriesteden. Het is van belang als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarden als regionale variant op de Art Nouveau en vanwege de detaillering, het is van bijzonder belang in het oeuvre van de regionaal belangrijke architect Geenen. Het complex heeft ensemblewaarden wegens de samenhang van de bebouwing met de landschappelijke tuin. Het is van belang wegens architectonische gaafheid van ex- en interieur. Het complex is van belang wegens architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525722
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tuinmanswoning (bij Kortonjo) in Eindhoven

Buitenhuis Kortonjo

Aalsterweg 237
Eindhoven
Inleiding ZOMERHUIS met DIENSTVERTREKKEN, gebouwd door architect G. Geenen in 1907, ter vervanging van een laat-negentiende eeuws buitenhui..

Koetshuis en stal behorende bij Kortonjo

Aalsterweg 237
Eindhoven
Inleiding Achter het pand Aalsterweg 237-239, met een muur eraan verbonden, bevindt zich een KOETSHUIS met STAL en tuinhek gebouwd in 1907 ..

Dubbel woonhuis. In de gevels is invloed van de Expressionistische architectuur zichtbaar, door de toepassing van motieven van Dom Bellot

Aalsterweg 203
Eindhoven
Inleiding DUBBEL WOONHUIS, gelegen aan de Aalsterweg in het zuiden van Eindhoven. Het pand is in 1927 gebouwd naar ontwerp van architect H...

Grafkapel van de familie Van Abbe

Roostenlaan 300
Eindhoven
Inleiding GRAFKAPEL van de familie H. van Abbe. Gebouwd naar een ontwerp van A.J. Kropholler in 1935 in de voor hem kenmerkende Traditiona..

Eikenburg

Aalsterweg 289
Eindhoven
Inleiding HOOFDGEBOUW annex KAPEL van het internaat Eikenburg, gesticht op het voormalige landgoed "De Heihoef" van jonkheer Van der Beken ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Tuinmanswoning (bij Kortonjo) in Eindhoven