Meer dan 63.000 rijksmonumenten


't Withof in Etten Leur

Boerderij

Bisschopsmolenstraat 162
4876AS Etten Leur
Noord Brabant


Beschrijving van 't Withof

Inleiding. Kloosterboerderij met dwarsdeel uit 1896. De boerderij ligt geheel vrij zuidwestelijk van de grote kapel. De oorspronkelijke koestal is omgebouwd tot garages. In de boerderij bevinden zich twee kelders met opkamers gescheiden door een gang. Een ervan is de melkkelder. De plaats van de varkenshokken en paardenstal is in de gevels nog zichtbaar. Omschrijving. De kortgevelboerderij heeft een zadeldak met overstek gedekt met grijze oud-Hollandse pannen. In de lange gevel, aan de kant van de kapel, twee gemetselde topgevels met hooiluiken. Houten geprofileerde gootklossen. Het opgaande werk bestaat uit gele baksteen (IJsselformaat). De muuropeningen zijn voorzien van een segmentboog. In de top van de kopgevels van de boerderij respectievelijk beelden van St. Antonius Abt met 't varken en St. Isidoor in Franse kalksteen. De vloer van de opkamers bestaan uit ijzeren INP profielen waartussen bakstenen tongewelven. In de boerderij een dubbele messing waterpomp met zwengel. Waardering. Het object is van algemeen belang als onderdeel van een complex, belangrijk vanwege de cultuurhistorische waarde als vertegenwoordiger van de transformatie van een herenhuis tot een omvangrijk katholiek complex met een meer dan regionale uitstraling, het heeft typologische waarde als vertegenwoordiger van een congregatieklooster met een gecompliceerde gebruiks- en bouwgeschiedenis. Het is van architectuurhistorisch belang vanwege de gelaagdheid. De boerderij is met name van belang als kloosterboerderij (een zeldzaam gegeven), uitgevoerd in een voor deze streek gebruikelijke typologie, namelijk de kortgevelboerderij. Het heeft ensemblewaarden vanwege de relatie tot de dorpse omgeving. Het geheel is zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525719
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van 't Withof in Etten Leur

't Withof

Bisschopsmolenstraat 162
Etten Leur
Inleiding. Grote kapel in Neogotische stijl in 1908 gebouwd naar ontwerp van architect Petrus Johannes van Genk (Bergen op Zoom). De opdrac..

't Withof

Bisschopsmolenstraat 162
Etten Leur
Inleiding. Kleine kapel in Neogotische stijl uit 1850 en 1882. Aan de zuidoostkant van Huize Adama de aangebouwde kapel van architect P. So..

't Withof

Bisschopsmolenstraat 162
Etten Leur
Inleiding Lourdesgrot, gebouwd 1902. De grot kon worden aangedaan tijdens wandelingen over het kloosterterrein en die, al naar gelang hun ..

't Withof

Bisschopsmolenstraat 162
Etten Leur
Inleiding Huize Adama, is gebouwd in de 16de eeuw. Jonkheer Hendrick van den Broeck, schout van Etten en Sprundel, is in 1580 waarschijnlij..

't Withof

Bisschopsmolenstraat 162
Etten Leur
Inleiding. De tweelaagse voorbouw van 't Withof uit 1834-'64 heeft een U-vormige plattegrond rondom het St. Antoniusplein en het al eerder ..

Kaart & Routeplanner

Route naar 't Withof in Etten Leur