Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Constant Rebecquekazerne, paviljoen in Eindhoven

Militair Object

Oirschotsedijk 14 b
5651GC Eindhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: 1938
Architect: J. Zwart / A.G. Boost


Beschrijving van Constant Rebecquekazerne, paviljoen

Inleiding PAVILJOEN, uit 1938 onderdeel van de Constant Rebeque kazerne, ontworpen door de Genie onderleiding van J. Zwart. Omschrijving Paviljoen, gebouwd als keuken, bestaande uit een samengestelde bouwmassa op rechthoekige plattegrond. Het heeft een drielaags gedeelte op L-vormige plattegrond waaraan een tweelaags gedeelte is toegevoegd. Haaks op dit tweelaags gedeelte is een kleine nlaagse bouwmassa onder zadeldak geplaatst. Het geheel is uitgevoerd in baksteen, voorzien van een samengesteld schilddak met overstek, gedekt met verbeterde Hollandse pannen. Hierin was oorspronkelijk het badhuis gevestigd. Het pand heeft samengestelde ramen met metalen kozijnen, voorzien van een roedeverdeling. Waardering Het paviljoen is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een bestuurlijke ontwikkeling, namelijk de stichting van kazernementen in of nabij de grote steden en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kazernes. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de zorgvuldig gedetailleerde stijlvormen die door debureaus der genie kort voor de Tweede Wereldoorlog werd toegepast en wegens het materiaalgebruik. Het gebouw is van belang vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad. Het object is belangrijk vanwege de gaafheid van in- en exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525714
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Constant Rebecquekazerne, paviljoen in Eindhoven

Constant Rebecquekazerne, poortgebouw

Oirschotsedijk 14b
Eindhoven
Inleiding De Constant Rebeque KAZERNE, ontworpen door de Genie, onder leiding van J.Zwart in 1938. Het complex ligt in het noord-westen van..

Constant Rebecquekazerne, legeringsgebouwen

Oirschotsedijk 14b
Eindhoven
Inleiding De Constant Rebeque KAZERNE, ontworpen door de Genie, onder leiding van J.Zwart in 1938. Het complex ligt in het noord-westen van..

Voormalig ketelhuis (de Grote Beek)

Doctor Poletlaan 1
Eindhoven
Inleiding KETELHUIS op enige afstand, naast het hoofdgebouw gelegen, gebouw in ca. 1918 in Neo-Renaissancestijl, vermoedelijk naar ontwerp ..

Kapel, thans conferentieoord (de Grote Beek)

Doctor Poletlaan 1
Eindhoven
Inleiding KAPEL annex FOYER, gelegen op de hoek van twee wegen, achter het hoofdgebouw, gebouwd in 1918 in Neo-Renaissancestijl, vermoedeli..

Hoofdgebouw ziekenhuis De Grote Beek

Doctor Poletlaan 1
Eindhoven
Inleiding Hoofdgebouw, voormalig ADMINISTRATIEGEBOUW van het gesticht, in Neo-Renaissancestijl gebouwd in ca. 1918, vermoedelijk naar ontwe..

Kaart & Routeplanner

Route naar Constant Rebecquekazerne, paviljoen in Eindhoven