Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafmonument in Moergestel

Overig

Bosstraat
5060AA Moergestel (gemeente Oisterwijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1882


Beschrijving van Grafmonument

Inleiding. Op de R.K. begraafplaats nabij de pastorie bevindt zich een Neogotisch GRAFMONUMENT van Frans van Gils (1810-1882). Het monument is in 1882 opgericht door steenhouwer J. Petit uit Tilburg. Omschrijving. Uit hardsteen en deels uit marmer opgetrokken tombegraf met opstand. De tombe heeft een geprofileerde plint en wordt afgedekt door een oplopende waterlijst en een marmeren dekplaat met opschrift: 'Hij zocht het welzijn der zijnen/ hij beminde de luister/ van Gods huis/ vader der armen/ hij ruste in vrede'. Op de tombe is een aedicula geplaatst, met een voetstuk afgedekt door een geprofileerde deklijst. Op dit voetstuk de signatuur van de steenhouwer. Op de deklijst een aedicula, met vier spitsboognissen en op de hoeken vier zuilen met bladkapitelen die een bekroning van kielbogen met kruisbloemen dragen. In de voorste nis een marmeren plaat met geboorte- en sterfdatum van de overledene. De aedicula wordt afgesloten door een vierzijdige pinakelachtige bekroning met verdiepte velden en een marmeren kruis op voetstuk. Waardering. Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, met name de katholieke grafcultuur. Het heeft kunsthistorische waarde vanwege het ontwerp, materiaalgebruik en ornamentiek. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525712
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafmonument in Moergestel

Grafmonument

-
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Inleiding. Op de R.K. begraafplaats nabij de pastorie bevindt zich een Neogotisch GRAFMONUMENT van de Tilburgse textielfabrikant Christiaan..

Pastorie van de R.K. Kerk van St. Jan Onthoofding

Postelstraat 15
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Pastorie van de R.K. Kerk van St. Jan Onthoofding. Gepleisterde villa uit het derde kwart van de 19e eeuw, bestaande uit parterre en een ver..

Huis met dwars zadeldak op hoge voor- en lager achtergevel tussen zijtopgevels

Sint Jansplein 7
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Huis met dwars zadeldak op hoge voor- en lager achtergevel tussen zijtopgevels. In de rechter zijgeveltop duivengaten en jaarankers 1665; de..

Dwarshuis onder pannen zadeldak tussen puntgevels met rollagen

Sint Jansplein 3A
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Dwarshuis onder pannen zadeldak tussen puntgevels met rollagen, midden 19e eeuw. Deuromlijsting met pilasters en hoofdgestel, eenvoudig giet..

St. Jan Onthoofding

Kerkstraat 13
Moergestel (Gemeente Oisterwijk)
Van de Kerktoren van de R.K. Kerk van St. Jan de Doper (welke zelf niet op de lijst wordt geplaatst. Inmiddels per 23-04-2002 ingeschreven o..

Kaart & Routeplanner