Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kruisbeeld in Schijndel

Graf Begraafplaats

Rietbeemdweg 15
5482JA Schijndel
Noord Brabant

Bouwjaar: 1875-1900


Beschrijving van Kruisbeeld

Inleiding. Aan het einde van het rechter beukenlaantje bevindt zich in de zuidelijke hoek van de begraafplaats, midden op de as van het laantje, het KRUISBEELD dat op het noordwesten is georinteerd. Het uit het vierde kwart van de negentiende eeuw daterende beeld behoort stilistisch tot de Neo-Gotiek. Omschrijving. Het frontaal gerichte kruisbeeld bestaat uit een secundaire bakstenen sokkel met daarop een zwart geschilderd gietijzeren kruis waarvan de armen eindigen in driepassen. Rondom het centrum van de kruisarmen een viertal stralen. Aan de bovenste arm een schriftrol met de kruistitel 'IN/RI'. Tussen het kruis en de rechthoekige basis is een staand rechthoekig, geprofileerd tableau ingevoegd waarop in relif een doodshoofd staat weergegeven als symbool voor de kortstondigheid van het leven. Aan het kruis hangt een door een voetstuk ondersteunde, wit geschilderdelijdende Christus, gekleed gaande in het subligaculum; een smalle, de schaamdelen bedekkende lendendoek. Waardering. Het kruisbeeld is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de rooms-katholieke uitbeelding van Christus' kruisiging aan het einde van de negentiende eeuw. Het object bezit kunsthistorische waarden wegens de esthetische kwaliteit, de bijzondere detaillering en het opmerkelijke materiaalgebruik. Het object heeft tesamen met het toegangshek en de grafmonumenten ensemblewaarde als onderdeel van een historisch gegroeid religieus ensemble aan de Rietbeemdweg. Het object is van belang wegens de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525709
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kruisbeeld in Schijndel

Grafmonument van pastoor en Apostolisch Vicaris Antonius van Alphen

Rietbeemdweg 15
Schijndel
Inleiding. Ter linkerzijde van het kruisbeeld bevind zich een verzameling graven van de geestelijkheid waarvan het GRAFMONUMENT van pastoor..

Grafmonument van Anton Bolsius

Rietbeemdweg 15
Schijndel
Inleiding. Aan het linker laantje in de noordwestelijke hoek van de begraafplaatsliggen de op het noordwesten georinteerde grafmonumenten v..

Hek tussen hekpijlers met daarin twee toegangshekken

Rietbeemdweg 15
Schijndel
Inleiding. Ter afscheiding van de Rietbeemdweg bevindt zich aan de noordwestzijde een HEK tussen HEKPIJLERS met daarin twee TOEGANGSHEKKEN..

Familiegraf van de familie Bolsius

Rietbeemdweg 15
Schijndel
Inleiding. Aan het linker laantje in de noordwestelijke hoek van de begraafplaats liggen de op het noordwesten georiƫnteerde grafmonument..

Pastorie

Vicaris van Alphenstraat 16
Schijndel
Inleiding De PASTORIE, TUIN en MUUR van de H. Servatiuskerk werd in Neoclassicistische stijl gebouwd in 1836. Op nummer 16 bevindt zich d..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kruisbeeld in Schijndel