Heilig Hartbeeld in Rucphen

Raadhuisstraat 3
4715CB Rucphen

Beschrijving van Heilig Hartbeeld

Inleiding. Het HEILIG HARTBEELD werd in 1933 vervaardigd door Leo Jungblut uit Bilthoven, tegelijk met de bouw van de kerk. De stijl ervan is een samengaan tussen Expressionisme en Traditionalisme. Het beeld werd geplaatst in een nis van de muur die om de kerk werd gebouwd. In 1969 is deze muur afgebroken en het beeld kreeg een plaats op een bakstenen piedestal, bij de heg rond het kerkhof achter de kerk. Omschrijving. Het beeld bestaat uit verscheidene delen geglazuurd aardewerk. De kleuren hiervan zijn gedekt, namelijk okergeel voor het kleed en roodbruin voor de mantel. De sokkel is voorzien van de signatuur van Leo Jungblut en de herkomst van het atelier: St. Joris, Beesel. Het Heilig Hartbeeld stelt de Christusfiguur meer dan levensgroot voor als een opvallend langgerekte, ascetische figuur, schrijdend met de rechterhand het brandend Heilig Hart beroerend en de linkerhand open benedenwaarts gekeerd. De handen zijn getooid met de stigmata. Waardering. Het beeld is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de ontwikkeling van het katholicisme in het Interbellum. Het is van belang voor de kunstgeschiedenis als voorbeeld van het werk van de beeldhouwer Jungblut en vanwege het materiaalgebruik. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)