Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De neogotische calvarieberg met kruis en corpus in Kaatsheuvel

Graf Begraafplaats

Hoofdstraat 34
5171DD Kaatsheuvel (gemeente Loon op Zand)
Noord Brabant

Bouwjaar: einde 19e eeuw (geplaatst)


Beschrijving van De neogotische calvarieberg met kruis en corpus

Inleiding De neogotische CALVARIEBERG met KRUIS en CORPUS werd aan het einde van de negentiende eeuw geplaatst. Het object bevindt zich in de as van het middenpad als afsluiting van het kerkhof. Dit aan het eind van de negentiende eeuw gerealiseerde beeld is uitgevoerd in het hiervoor zelden toegepaste zink. Omschrijving Op een steile aarden heuvel staat het kruis met Corpus. Beide zijn uitgevoerd in zink. De armen van het kruis hebben een driepas als uiteinde. De Christusfiguur, iets meer dan levensgroot, is naturalistisch uitgevoerd en gekleed in lendendoek en met de doornenkroon op het terzijde genegen hoofd. Waardering Het kruisbeeld is van algemeen belang. Het heeft cultuur-historisch belang als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling. Architectuur-historisch is het van belang vanwege de stijl en de gaafheid en vanwege het bijzondere materiaalgebruik, namelijk zink. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van het complex van kerk, pastorie en kerkhof. Het is uitermate zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525706
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De neogotische calvarieberg met kruis en corpus in Kaatsheuvel

Pastorie in neogotische stijl

Hoofdstraat 34
Kaatsheuvel (Gemeente Loon op Zand)
Inleiding De PASTORIE werd gebouwd in 1901 naar ontwerp van architect C.F. van Hoof in neogotische stijl. De aankleding van het interieur w..

Grafmonument op kerkhof

Hoofdstraat 34
Kaatsheuvel (Gemeente Loon op Zand)
Inleiding Op het kerkhof, aangelegd in 1837, bevindt zich in de middenas tegenover de Calvarieberg een neogotisch GRAFMONUMENT, bestemd voo..

Beeld van een Engelbewaarder

Hoofdstraat 34
Kaatsheuvel (Gemeente Loon op Zand)
Inleiding Het BEELD van een Engelbewaarder dateert uit ca. 1890 en staat op het in 1837 aangelegde kerkhof, op het gedeelte waar zich de ki..

R.K. Kerk van de H. Johannes de Doper

Hoofdstraat 36
Kaatsheuvel (Gemeente Loon op Zand)
Inleiding De neogotische R.K. Kerk van de H. JOHANNES DE DOPER werd gebouwd tussen 1912 en 1913 naar ontwerp van architect C.F. van Hoof in..

Gemeentelijk slachthuis

Jan de Rooijstraat 38
Kaatsheuvel (Gemeente Loon op Zand)
Inleiding Het voormalige GEMEENTELIJK SLACHTHUIS uit 1928 is in functionalistische stijl gebouwd. Het bevindt zich op het industrieterrein ..

Kaart & Routeplanner

Route naar De neogotische calvarieberg met kruis en corpus in Kaatsheuvel

Foto's (2)