Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Beeld van een Engelbewaarder in Kaatsheuvel

Graf Begraafplaats

Hoofdstraat 34
5171DD Kaatsheuvel (gemeente Loon op Zand)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1890 1890 ca. 1890


Beschrijving van Beeld van een Engelbewaarder

Inleiding Het BEELD van een Engelbewaarder dateert uit ca. 1890 en staat op het in 1837 aangelegde kerkhof, op het gedeelte waar zich de kindergraven bevinden. Het beeld is geplaatst op een naoorlogse bakstenen sokkel. De aanduiding wie er wanneer werd begraven is verdwenen. Een identiek beeld, maar in slechtere staat, bevindt zich op de begraafplaats aan de Molenstraat 72 te Helmond. Omschrijving Op een vierkante sokkel van gele handvorm baksteen staat een groot beeld van terracotta, op een achthoekige voetplaat. Het stelt een engelbewaarder voor die een klein kind begeleidt en met n hand naar de hemel wijst. Waardering Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuur-historisch belang als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling. Architectuur-historisch is het van belang vanwege de stijl en de gaafheid en vanwege het bijzondere materiaalgebruik. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van het complex van kerk, pastorie en kerkhof. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525705
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Beeld van een Engelbewaarder in Kaatsheuvel

Pastorie in neogotische stijl

Hoofdstraat 34
Kaatsheuvel (Gemeente Loon op Zand)
Inleiding De PASTORIE werd gebouwd in 1901 naar ontwerp van architect C.F. van Hoof in neogotische stijl. De aankleding van het interieur w..

Grafmonument op kerkhof

Hoofdstraat 34
Kaatsheuvel (Gemeente Loon op Zand)
Inleiding Op het kerkhof, aangelegd in 1837, bevindt zich in de middenas tegenover de Calvarieberg een neogotisch GRAFMONUMENT, bestemd voo..

De neogotische calvarieberg met kruis en corpus

Hoofdstraat 34
Kaatsheuvel (Gemeente Loon op Zand)
Inleiding De neogotische CALVARIEBERG met KRUIS en CORPUS werd aan het einde van de negentiende eeuw geplaatst. Het object bevindt zich in ..

R.K. Kerk van de H. Johannes de Doper

Hoofdstraat 36
Kaatsheuvel (Gemeente Loon op Zand)
Inleiding De neogotische R.K. Kerk van de H. JOHANNES DE DOPER werd gebouwd tussen 1912 en 1913 naar ontwerp van architect C.F. van Hoof in..

Gemeentelijk slachthuis

Jan de Rooijstraat 38
Kaatsheuvel (Gemeente Loon op Zand)
Inleiding Het voormalige GEMEENTELIJK SLACHTHUIS uit 1928 is in functionalistische stijl gebouwd. Het bevindt zich op het industrieterrein ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Beeld van een Engelbewaarder in Kaatsheuvel

Foto's (2)