Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kerkhofkapel, centraal gelegen op het kerkhof in Kaatsheuvel

Kerkelijk Gebouw

Erasstraat 6
5171VH Kaatsheuvel (gemeente Loon op Zand)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1906
Architect: C. van Hoof


Beschrijving van Kerkhofkapel, centraal gelegen op het kerkhof

Inleiding De neoromaanse KERHOFKAPEL is centraal gelegen op het kerkhof, dat zich ten zuiden van de kerk bevindt. Zij is ontworpen door de architect C. van Hoof en in 1906 gebouwd. Omschrijving De kerkhofkapel bestaat uit een eenvoudig eenlaags bouwwerk op rechthoekig grondplan onder zadeldak en is opgetrokken uit ma- chinale baksteen met enige hardstenen sierdelen. Een bakstenen trap, die voor de voorgevel is gelegen, leidt naar de verhoogde binnenruimte, die zich achter de gevelbrede toegang onder rondboog bevindt. In beide zijgevels zijn twee vensters aangebracht. In de buitengevel zijn enkele grafstenen aangebracht, waaronder een het het opschrift: "Hermanus Eras (1863 - 27 april 1917)/ pastoor te Berkdijk 27 april 1906". De wanden van het interieur zijn wit gepleisterd. In de kapel bevindt zich een Calvariegroep met de tekst "Ik zal u hoop en toekomst geven". Waardering Het object is van algemeen belang. Het heeft architectuur-historische aarde als goed voorbeeld van een eenvoudige neoromaanse kerkhofkapel. Het object is gaaf bewaard gebleven. Het heeft ensemblewaarde vanwege de functionele, bouwkundige en architectonische samenhang met de andere complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525703
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kerkhofkapel, centraal gelegen op het kerkhof in Kaatsheuvel

Pastorie in eclectische stijl

Erasstraat 6
Kaatsheuvel (Gemeente Loon op Zand)
Inleiding De PASTORIE in eclectische stijl is in 1896 gebouwd naar ontwerp van de architect Th. Smeele. Zij ligt ten oosten van de kerk en ..

Kerk, gewijd aan de H.H. Martelaren van Gorkum

Erasstraat 8
Kaatsheuvel (Gemeente Loon op Zand)
Inleiding De KERK, gewijd aan de H.H. Martelaren van Gorkum, is aan de zuidzijde van de Erasstraat gelegen en met het altaar op het oosten ..

Eenlaags tussenruimte, vijf traveeën lang en drie breed en heeft een vergelijkbare detaillering als de kerk

Erasstraat 8
Kaatsheuvel (Gemeente Loon op Zand)
Inleiding Het koor van de kerk wordt aan beide zijden geflankeerd door een aanbouw die doorloopt tot aan de pastorie. Hierin zijn ondergebr..

R.K. Kerk van de H. Johannes de Doper

Hoofdstraat 36
Kaatsheuvel (Gemeente Loon op Zand)
Inleiding De neogotische R.K. Kerk van de H. JOHANNES DE DOPER werd gebouwd tussen 1912 en 1913 naar ontwerp van architect C.F. van Hoof in..

Pastorie in neogotische stijl

Hoofdstraat 34
Kaatsheuvel (Gemeente Loon op Zand)
Inleiding De PASTORIE werd gebouwd in 1901 naar ontwerp van architect C.F. van Hoof in neogotische stijl. De aankleding van het interieur w..

Kaart & Routeplanner