Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eenlaags tussenruimte, vijf traveeën lang en drie breed en heeft een vergelijkbare detaillering als de kerk in Kaatsheuvel

Kerkelijk Gebouw

Erasstraat 8
5171VH Kaatsheuvel (gemeente Loon op Zand)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1912 en 1913
Architect: C.F. van Hoof


Beschrijving van Eenlaags tussenruimte, vijf traveeën lang en drie breed en heeft een vergelijkbare detaillering als de kerk

Inleiding Het koor van de kerk wordt aan beide zijden geflankeerd door een aanbouw die doorloopt tot aan de pastorie. Hierin zijn ondergebracht de sacristie en de kathechismuskamer. Deze TUSSENRUIMTE in neoromaanse stijl naar ontwerp van P. Stornebrink en gebouwd in 1893-1895, vormt tevens de verbinding tussen kerk en pastorie. Omschrijving De eenlaags TUSSENRUIMTE is vijf traveen lang en drie breed en heeft een vergelijkbare detaillering als de kerk. Opvallend is dat de detaillering versobert naar de pastorie toe, waardoor de tussenruimte niet alleen in functie maar ook in vormgeving een overgang vormt tussen de kerk en pastorie. De schilddaken zijn gedekt met leien in maasdekking en zijn voorzien van enkele kleine dakkapellen. In de langsgevel aan de straatzijde is een middenrisaliet aangebracht, dat eindigt in een puntgevel. In dit gevelgedeelte is een driedelige rondboograam aangebracht. De twee rechter traveen zijn voorzien van tweedelige rondboogramen. In de travee links van het middenrisaliet is een tweedelig rechtgesloten raam aangebracht en in de meest linkse travee bevindt zich de toegangsdeur. De langsgevel aan de achtergevel heeft dezelfde opbouw en detaillering, zij het dat het rondboogvenster in de middenrisaliet is voorzien van een houten raam met roedenverdeling, dat vermoedelijk in later tijd is aangebracht. In het zuidelijke deel van dit bouwwerk is de sacristie gelegen, die toegang geeft tot het koor van de kerk. In het noordelijke deel bevindt zich de kathechismuskamer. De ruimte die beide delen met elkaar verbindt, wordt overdekt door een bovenlicht in de vorm van een zadeldak, gedragen door bewerkte houten spanten. Waardering Het object is van algemeen belang. Het ontleent zijn waarde aan het feit dat het bouwkundig, architectonisch en functioneel onderdeel uitmaakt van de kerk annex pastorie. Het object is bovendien gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525702
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eenlaags tussenruimte, vijf traveeën lang en drie breed en heeft een vergelijkbare detaillering als de kerk in Kaatsheuvel

Kerk, gewijd aan de H.H. Martelaren van Gorkum

Erasstraat 8
Kaatsheuvel (Gemeente Loon op Zand)
Inleiding De KERK, gewijd aan de H.H. Martelaren van Gorkum, is aan de zuidzijde van de Erasstraat gelegen en met het altaar op het oosten ..

Pastorie in eclectische stijl

Erasstraat 6
Kaatsheuvel (Gemeente Loon op Zand)
Inleiding De PASTORIE in eclectische stijl is in 1896 gebouwd naar ontwerp van de architect Th. Smeele. Zij ligt ten oosten van de kerk en ..

Kerkhofkapel, centraal gelegen op het kerkhof

Erasstraat 6
Kaatsheuvel (Gemeente Loon op Zand)
Inleiding De neoromaanse KERHOFKAPEL is centraal gelegen op het kerkhof, dat zich ten zuiden van de kerk bevindt. Zij is ontworpen door de ..

R.K. Kerk van de H. Johannes de Doper

Hoofdstraat 36
Kaatsheuvel (Gemeente Loon op Zand)
Inleiding De neogotische R.K. Kerk van de H. JOHANNES DE DOPER werd gebouwd tussen 1912 en 1913 naar ontwerp van architect C.F. van Hoof in..

Pastorie in neogotische stijl

Hoofdstraat 34
Kaatsheuvel (Gemeente Loon op Zand)
Inleiding De PASTORIE werd gebouwd in 1901 naar ontwerp van architect C.F. van Hoof in neogotische stijl. De aankleding van het interieur w..

Kaart & Routeplanner

Route naar Eenlaags tussenruimte, vijf traveeën lang en drie breed en heeft een vergelijkbare detaillering als de kerk in Kaatsheuvel

Foto's (1)