Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kinderbos: langgevelboerderij in Sint Oedenrode

Boerderij

Kinderbos 5
5491VH Sint Oedenrode
Noord Brabant

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Kinderbos: langgevelboerderij

Inleiding. De LANGGEVELBOERDERIJ in Traditioneel-Ambachtelijke stijl heeft een negentiende-eeuwse kern en is vermoedelijk omstreeks 1930 gemoderniseerd. Zij ligt evenwijdig aan de straat en is met het woongedeelte tegen het jachthuis aangebouwd en hiermee intern verbonden. Omschrijving. De eenlaags LANGGEVELBOERDERIJ op rechthoekig grondplan onder zadeldak heeft gepleisterde gevels, met uitzondering van de straatzijde van het woongedeelte, waar de gevel uit machinale baksteen is opgetrokken. De stalgevel aan de straatzijde is in blokverband gestuukt Het dak is gelegd met muldenpannen. De voorgevel van het woongedeelte is voorzien van rechtgesloten vensters en een dito deur onder bovenlicht. In het stalgedeelte zijn naoorlogse getoogde betonnen ramen met roedenverdeling aangebracht. In het midden van de voorgevel is een hooiluik aangebracht, dat de daklijst doorsnijdt. Uit de nok van het dak steekt een tweetal ventilatiekokers omhoog. De indeling van het woongedeelte is gewijzigd en de oorspronkelijke schouw is verwijderd. Een oorspronkelijke bedstee is nog aanwezig. Het stalgedeelte is omstreeks 1930 gemoderniseerd en kent twee rijen van stalplaatsen voor koeien in de langsrichting, met looppaden langs de wanden en een centraal looppad. De zoldering bestaat uit balken, belegd met planken en gesteund door onderslagbalken, die worden gedragen door houten standvinken. Waardering. Het object is van algemeen belang, mede vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen. Het heeft cultuurhistorische waarde als onderdeel van een ontginningshoeve met jachthuis. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een langgevelboererij. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525693
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kinderbos: langgevelboerderij in Sint Oedenrode

Jachthuis

Kinderbos 5
Sint Oedenrode
Inleiding. Het JACHTHUIS is aan het woongedeelte van de langgevelboerderij gebouwd, zodanig dat de voorgevel in de zichtas van de ontsluiti..

Complex Kinderbos

Kinderbos 5
Sint Oedenrode
Inleiding. De VARKENSSTAL MET BAKHUIS van omstreeks 1930 is in Traditioneel-Ambachtelijke stijl gebouw en is achter de langgevelboerderij g..

Kinderbos: varkensstal met bakhuis

Kinderbos 5
Sint Oedenrode
Inleiding. De VARKENSSTAL MET BAKHUIS van omstreeks 1930 is in Traditioneel-Ambachtelijke stijl gebouwd en is achter de langgevelboerderij ..

Molenromp

Boskantseweg 34A
Sint Oedenrode
Inleiding MOLENROMP. De als stellingmolen uitgevoerde ronde stenen molen is in 1856 gebouwd als koren- en schorsmolen. De molen is in 193..

Herenhuis met gebosseerd gepleisterde lijstgevel onder schilddak

Markt 8
Sint Oedenrode
Herenhuis met gebosseerd gepleisterde lijstgevel onder schilddak; tien- en achtdelige schuiframen. Begin 19e eeuw.

Kaart & Routeplanner