Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kerkhof: acht neogotische grafmonumenten in Sint Oedenrode

Graf Begraafplaats

Heuvel 1
5492AC Sint Oedenrode
Noord Brabant

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Kerkhof: acht neogotische grafmonumenten

Inleiding. De acht Neogotische GRAFMONUMENTEN van omstreeks 1900 zijn alle geplaatst bij notabelengraven ten oosten van de dwarsarm in de begraafplaatsaanleg. Zes staan langs de dwarsarm opgesteld en twee ten noorden van de Calvarieberg. Omschrijving. De grafmonumenten bestaan uit levensgrote staande beelden van natuursteen, geplaatst op een sokkel met grafinscripties. Zij verbeelden de patroonheiligen van de betreffende ter aarde bestelde personen. Langs de dwarsarm van noord naar zuid zijn dat respectievelijk Wilhelmus, Elisabeth, Anna met Maria, Michaƫl, Lambertus en Cornelius. Ten Noorden van de calvarieberg: Maria met kind en Cecilia. Waardering. De grafmonumenten zijn van algemeen belang mede vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen. Zij hebben cultuurhistorische waarde als onderdeel van de katholieke begraafcultuur ten tijde van de katholieke emancipatie. Zij hebben kunsthistorische waarde als voorbeeld van Neogotische grafmonumenten. Zij hebben bouwhistorische waarde vanwege de toegepaste materialen. Zij zijn gaaf en compleet bewaard gebleven en zeldzaam als Neogotische grafmonumenten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525692
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kerkhof: acht neogotische grafmonumenten in Sint Oedenrode

R.K. Kerkhof

tussen burchtstraat, odapad, sluisplein, leerlooijersplein, kerkplein
Sint Oedenrode
R.K. Kerkhof. Stenen grafkruis uit 1565; grafzerken uit 1641 en 1643.

Kerkhof: Entreehek met beelden aan weerszijden

Heuvel 1
Sint Oedenrode
Inleiding. De entree van de begraafplaats, bestaande uit een TOEGANGSHEK met BEELDEN van omstreeks 1900 is aan de westzijde van de begraafp..

Complex kerkhof

Heuvel 1
Sint Oedenrode
Inleiding. De SCHUUR in Traditioneel-Ambachtelijke stijl van omstreeks 1900 is aan de oostrand van de begraafplaats gelegen en valt buiten..

Kerkhof: aanleg

Heuvel 1
Sint Oedenrode
Inleiding. De BEGRAAFPLAATSAANLEG dateert uit 1853, maar de beplanting is in later tijd vervangen. Onbekend is of de soort beplanting in de..

Hoogkoor van de voormalige 'Kapittelkerk' (Sint Martinus Kerk)

Heuvel 1
Sint Oedenrode
Het hoogkoor van de voormalige "kapittelkerk". Driezijdig gesloten koor, van baksteen met natuursteenlagen, blijkens steen in de zuidmuur in..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kerkhof: acht neogotische grafmonumenten in Sint Oedenrode

Foto's (18)

Alle 18 foto's weergeven