Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kerkhof: calvarieberg in Sint Oedenrode

Kerkelijk Gebouw

Heuvel 1
5492AC Sint Oedenrode
Noord Brabant

Bouwjaar: 1909
Architect: H. van der Geld en mogelijk ook andere beeldhouwers


Beschrijving van Kerkhof: calvarieberg

Inleiding. De CALVARIEBERG uit 1909 is vervaardigd door de fabriek St. Oda van A. Swinkel te Sint-Oedenrode. De beelden zijn van de hand van de beeldhouwer H. van der Geld en mogelijk ook van andere beeldhouwers. De calvarieberg vormt de afsluiting van de hoofdas van de begraafplaatsaanleg. Zij is opgericht ter gelegenheid van het zilveren priesterjubileum van pastoor A.J. van Erp. Omschrijving. De CALVARIEBERG is uit baksteen opgetrokken en met cement afgewerkt en gemodelleerd. Enkele bloemmotieven sieren de berg. De beelden zijn vervaardigd van Franse kalksteen. Centraal op de berg is een kruisiginggroep geplaatst, bestaande uit vier levensgrote figuren, voorstellende de stervende Christus aan het kruis en drie treurende figuren in lange gewaden, voorstellende Maria, Maria Magdalena en Johannes. Aan de voorzijde kent de berg een ruime uitsparing voor drie pastoorsgraven. In de zuidzijde van de berg is een grafspelonk aangebracht met een verrijzenisgroep, bestaande uit vijf levensgrote figuren. Boven het graf staat het rijzige beeld van de Christustriomfator in geplooid gewaad met kruisstaf en vaandel. Voor de grot staan twee verschrikte Romeinse soldaten in vol ornaat, waarvan een de rechterhand met lans is kwijtgeraakt. In de grafspelonk bevinden zich twee Romeinse soldaten in gehurkte en zittende houding. Links van deze groep is een marmeren plaquette in de wand geplaatst, die herinnert aan het zilveren priesterjubileum van pastoor A.J. van Erp. In de oostzijde van de berg is een nis uitgespaard, waarin een minder dan levensgrote piëtagroep is geplaatst. Een treurende Maria in geplooid gewaad houdt de naakte Christusfiguur op de schoot en zijn rechterhand in haar rechterhand. Naast de groep is een kruik met doek geplaatst. In de noordzijde van de berg is een nis uitgespaard met daarin een levensgrote Christus op de koude steen, met gebonden handen, een gewaad om de schouders, een staf in de hand en een doornenkroon op het hoofd. Waardering. De calvarieberg is van algemeen belang mede vanwege de samenhang met de andere onderdelen van het complex. Hij heeft cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van de katholieke begraafcultuur ten tijde van de katholieke emancipatie. Hij heeft bouwhistorische waarde vanwege de toegepaste materialen. Hij is zeer rijk gedetailleerd en gaaf, en als zodanig zeer zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525691
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kerkhof: calvarieberg in Sint Oedenrode

Complex kerkhof

Heuvel 1
Sint Oedenrode
Inleiding De KERHOFKAPEL, gewijd aan St. Oda, is ontworpen door de architect Granpré Molière en in 1934 gebouwd als afsluiting van de zui..

Kerkhof: baarhuisje

Heuvel 1
Sint Oedenrode
Inleiding. Het BAARHUISJE van omstreeks de eeuwwisseling is gebouwd in Traditioneel-Ambachtelijke stijl. Het bevindt zich naast de entree, ..

Hoogkoor van de voormalige 'Kapittelkerk' (Sint Martinus Kerk)

Heuvel 1
Sint Oedenrode
Het hoogkoor van de voormalige "kapittelkerk". Driezijdig gesloten koor, van baksteen met natuursteenlagen, blijkens steen in de zuidmuur in..

R.K. Kerkhof

tussen burchtstraat, odapad, sluisplein, leerlooijersplein, kerkplein
Sint Oedenrode
R.K. Kerkhof. Stenen grafkruis uit 1565; grafzerken uit 1641 en 1643.

Kerkhof: Entreehek met beelden aan weerszijden

Heuvel 1
Sint Oedenrode
Inleiding. De entree van de begraafplaats, bestaande uit een TOEGANGSHEK met BEELDEN van omstreeks 1900 is aan de westzijde van de begraafp..

Kaart & Routeplanner