Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kerkhof: baarhuisje in Sint Oedenrode

Graf Begraafplaats

Heuvel 1
5492AC Sint Oedenrode
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1900


Beschrijving van Kerkhof: baarhuisje

Inleiding. Het BAARHUISJE van omstreeks de eeuwwisseling is gebouwd in Traditioneel-Ambachtelijke stijl. Het bevindt zich naast de entree, ten zuiden van de hoofdas van de begraafplaatsaanleg. Omschrijving. Het eenvoudige, eenlaags baarhuisje is gebouwd op rechthoekig grondplan en is opgetrokken uit machinale baksteen. Het zadeldak is belegd met pannen. Het heeft een gestuukte plint rondom. Tegen de noordelijke wand staan twee gietijzeren kruizen opgesteld. Waardering. Het baarhuisje is van algemeen belang mede vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen. Het heeft cultuurhistorische waarde als onderdeel van de katholieke begraafcultuur in de tijd van de katholieke emancipatie. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een eenvoudig bouwwerk in Traditioneel-Ambachtelijke stijl. Het is gaaf en compleet bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525690
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kerkhof: baarhuisje in Sint Oedenrode

Complex kerkhof

Heuvel 1
Sint Oedenrode
Inleiding De KERHOFKAPEL, gewijd aan St. Oda, is ontworpen door de architect Granpré Molière en in 1934 gebouwd als afsluiting van de zui..

Kerkhof: calvarieberg

Heuvel 1
Sint Oedenrode
Inleiding. De CALVARIEBERG uit 1909 is vervaardigd door de fabriek St. Oda van A. Swinkel te Sint-Oedenrode. De beelden zijn van de hand va..

Hoogkoor van de voormalige 'Kapittelkerk' (Sint Martinus Kerk)

Heuvel 1
Sint Oedenrode
Het hoogkoor van de voormalige "kapittelkerk". Driezijdig gesloten koor, van baksteen met natuursteenlagen, blijkens steen in de zuidmuur in..

R.K. Kerkhof

tussen burchtstraat, odapad, sluisplein, leerlooijersplein, kerkplein
Sint Oedenrode
R.K. Kerkhof. Stenen grafkruis uit 1565; grafzerken uit 1641 en 1643.

Kerkhof: Entreehek met beelden aan weerszijden

Heuvel 1
Sint Oedenrode
Inleiding. De entree van de begraafplaats, bestaande uit een TOEGANGSHEK met BEELDEN van omstreeks 1900 is aan de westzijde van de begraafp..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kerkhof: baarhuisje in Sint Oedenrode

Foto's (1)