Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kerkhof: aanleg in Sint Oedenrode

Graf Begraafplaats

Heuvel 1
5492AC Sint Oedenrode
Noord Brabant

Bouwjaar: 1853

(2 recensies)

Beschrijving van Kerkhof: aanleg

Inleiding. De BEGRAAFPLAATSAANLEG dateert uit 1853, maar de beplanting is in later tijd vervangen. Onbekend is of de soort beplanting in de loop der tijd is gewijzigd. Omschrijving. De begraafplaats heeft een symmetrische aanleg met een op het oosten gericht kruisvormig padenpatroon. De hoofdas loopt van de entree in het westen naar de calvarieberg in het oosten. De dwarsarm loopt van de kapel in het zuiden tot het Martinusbeeld in het noorden. Ten oosten van de dwarsarm zijn beukenbomen geplant, alsook om het Martinusbeeld en achter de calvarieberg. Om de kapel zijn coniferen geplant. Aan weerszijde van de hoofdas zijn bolacacia's geplant alsook aan de westzijde van dwarsarm. Bij de toegangspoort is een treurwilg geplant. Waardering. De begraafplaatsaanleg is van algemeen belang en vormt het samenbindend element van het complex. Hij heeft cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van katholieke begraafplaatsaanleg in de negentiende eeuw, vanwege de symmetrie en de toegepaste beplanting. Hij is gaaf en compleet behouden en als zodanig zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525689
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen (2)

Kerkhof: aanleg
3
Recensie door: ()
De bolacacia's aan weerszijden van de hoofdas ontnemen het zicht op de calvarieberg zodra ze in blad staan. Dat geeft mij het idee dat hier geen sprake is van vervanging van de oorspronkelijk beplanting. Gemiste kans.
Kerkhof: aanleg
3
Recensie door: ()
Willie Damen van de Mosselaer 10-9-15: in het 'Memoriaal', register betreffende verschillende zaken binnen de parochie Sint- Martinus staat te lezen: dat In 1866 zijn te Boxtel de kastanje bomen en treurplanten afgehaald, welke ik van Looijmans uit den Oudenbosch ontboden had. Van den twaalfde tot den vijftiende werden de kastanje bomen op het kerkhof geplant in twee lanen, lopende de ene van de poort tot den Calvarieberg en de andere van Sint Martinus naar Sint Oda. Den zestiende werden de treurbomen voor de heg gezet, uitgezonderd vier die op het kerkhof gepoot zijn. De bolacacia's vervangen door kastanjebomen? Brengt een stuk historie terug maar niet het vrije zicht op de calvarieberg.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kerkhof: aanleg in Sint Oedenrode

R.K. Kerkhof

tussen burchtstraat, odapad, sluisplein, leerlooijersplein, kerkplein
Sint Oedenrode
R.K. Kerkhof. Stenen grafkruis uit 1565; grafzerken uit 1641 en 1643.

Kerkhof: Entreehek met beelden aan weerszijden

Heuvel 1
Sint Oedenrode
Inleiding. De entree van de begraafplaats, bestaande uit een TOEGANGSHEK met BEELDEN van omstreeks 1900 is aan de westzijde van de begraafp..

Complex kerkhof

Heuvel 1
Sint Oedenrode
Inleiding. De SCHUUR in Traditioneel-Ambachtelijke stijl van omstreeks 1900 is aan de oostrand van de begraafplaats gelegen en valt buiten..

Kerkhof: acht neogotische grafmonumenten

Heuvel 1
Sint Oedenrode
Inleiding. De acht Neogotische GRAFMONUMENTEN van omstreeks 1900 zijn alle geplaatst bij notabelengraven ten oosten van de dwarsarm in de b..

Hoogkoor van de voormalige 'Kapittelkerk' (Sint Martinus Kerk)

Heuvel 1
Sint Oedenrode
Het hoogkoor van de voormalige "kapittelkerk". Driezijdig gesloten koor, van baksteen met natuursteenlagen, blijkens steen in de zuidmuur in..

Kaart & Routeplanner

Route naar Kerkhof: aanleg in Sint Oedenrode

Foto's (2)