Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Lieshoutseweg: bedevaartkapel in Sint Oedenrode

Kerkelijk Gebouw

Lieshoutseweg 11
5492HS Sint Oedenrode
Noord Brabant

Bouwjaar: 20e eeuw


Beschrijving van Complex Lieshoutseweg: bedevaartkapel

Inleiding. De BEDEVAARTKAPEL in Eclectische stijl uit het interbellum is achter de kerk en onder eikenbomen gelegen. Zij wordt jaarlijks gebruikt voor de openluchtmis tijdens de zomerse bedevaart ter ere van Sint Antonius van Padua, die door pastoor Panken is geïntroduceerd. Het bordes dat aan de kapel voorafgaat, valt buiten de bescherming, evenals het recentelijk vervaardigde beeld van Sint Antonius van Padua. Omschrijving. De kapel is verhoogd gelegen en wordt voorafgegaan door een recent gebouwd bordes. Zij bestaat uit een viertal gestuukte pilaren onder kloostergewelf en is aan drie zijden open. Alleen de achterzijde is gesloten en opgetrokken uit een gestuukte baksteenmuur met aan beide zijden trapvormige uitlopers. De geprofileerde en gelede pilaren dragen een geprofileerd fries met een fronton. Het dak is belegd met schubvormige leien. Onder het dak en tegen de achterwand staat het gestuukte altaar. Waardering. De bedevaartkapel is van algemeen belang als object en in samenhang met de andere onderdelen van het complex. Zij heeft cultuurhistorische waarde als twintigste-eeuwse bedevaartsplaats. Zij heeft architectuurhistorische waarde vanwege de toegepaste detaillering. Zij is gaaf behouden en is zeldzaam als voorbeeld van een twintigste-eeuwse bedevaartsplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525688
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Lieshoutseweg: bedevaartkapel in Sint Oedenrode

Parochiekerk

Lieshoutseweg 11
Sint Oedenrode
Inleiding. De Neo-Romaanse PAROCHIEKERK uit 1911 is ontworpen door de architect L.P.J. Kooken en gebouwd door de firma Kocken. Zij is geleg..

Complex Lieshoutseweg

Lieshoutseweg 11
Sint Oedenrode
Inleiding. Het HEILIG HARTBEELD van J. Custers uit 1924 is voor de kerk en iets opzij daarvan gelegen. Omschrijving. Het kunststenen en w..

Hoeve 'De grote laar'

Nijnselseweg 19
Sint Oedenrode
Hoeve "De Grote Laar". Gepleisterde BOERDERIJ met hoge puntgevel, gedateerd 1699 en rieten zadeldak.

N.H. Kerk

Kerkdijk-Noord 8
Sint Oedenrode
N.H. Kerk. Zaalkerk, in 1805 gebouwd met behoud van een deel der zuilen en scheibogen van het schip der 15e eeuwse parochiekerk. Overblijfse..

Toren der N.H. Kerk

Kerkdijk-Noord 8
Sint Oedenrode
Toren der N.H.Kerk. Een vlakopgaand bouwwerk uit uitgebouwde traptoren en hoge, door een open lantaarn bekroonde spits (19e eeuw), uit de ee..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)