Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Graftombe van A.C.J. van Boeckel van Rumpt en G.M.J. Hubar in Liempde

Graf Begraafplaats

Dorpsstraat 36
5298CB Liempde (gemeente Boxtel)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1909


Beschrijving van Graftombe van A.C.J. van Boeckel van Rumpt en G.M.J. Hubar

Inleiding. Op de begraafplaats ten oosten van de kerk bevindt zich een georinteerde GRAFTOMBE van A.C.J. van Boeckel van Rumpt, heer van het landgoed Velder, en G.M.J. Hubar. De in 1909 vervaardigde tombe vertoont invloeden van deNeo-Renaissance. Omschrijving. De graftombe beslaat een rechthoekige plattegrond. Op een plint, bestaande uit geprofileerde rode verblendsteen en hardsteen (voor de hoekblokken), verheft zich een hardstenen samengesteld tweedelig basement met daarop de sarcofaag. De enigszins aflopende sarcofaag, met concave hoekribben, heeft ter halver hoogte een omlopende geprofileerde lijst, aan iedere zijde doorbroken door aanzetstukken voor decoratieve witmarmeren pseudo-draagringen. De draagringen zijn opgenomen in een aan iedere zijde projecterend, frontonachtig driehoekig gebeeldhouwd volume, via acroterin met elkaar verbonden en met binnen het driehoekige veld een voorstelling met twee gekruiste palmtakken onder een kruisnimbus. De palmtakken symboliseren de Overwinning, in de zin van gelukkige voleinding van het leven. Afdekplaat met teksten en twee wapens in licht relif waarop witmarmeren kruis met epitaaf 'ave spes unica' en ondersteunend blok. Waardering. Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de rooms-katholieke grafcultuur en de sociale ontwikkeling. Verder is het object van belang in relatie tot de geschiedenis van het dorp en het beschermde landgoed Velder. Het object heeft ensemblewaarden als onderdeel van een historisch gegroeid religieus ensemble, bestaande uit de begraafplaats met monumentaal toegangshek, de kerk, het belendende St. Albertusklooster en de nabijgelegen pastorie (rijksmonument). Het object is verder van belang wegens de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525687
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Graftombe van A.C.J. van Boeckel van Rumpt en G.M.J. Hubar in Liempde

Toegangshek

Dorpsstraat 36
Liempde (Gemeente Boxtel)
Inleiding. Aan het einde van een aan de zuidzijde van de kerk gelegen oprijlaantje ligt het TOEGANGSHEK van de begraafplaats. Het kerkhof i..

Op de begraafplaats ten oosten van de kerk bevindt zich een georiënteerd grafmonument

Dorpsstraat 36
Liempde (Gemeente Boxtel)
Inleiding. Op de begraafplaats ten oosten van de kerk bevindt zich een georiënteerd GRAFMONUMENT. Het oudste deel is vervaardigd in 1869 e..

Parochiekerk

Dorpsstraat 36
Liempde (Gemeente Boxtel)
Inleiding De PAROCHIEKERK Heilige Johannes Onthoofding ligt met de westtoren aan de Dorpsstraat. Aan die zijde ter afscheiding van de straa..

Sober bakstenen pand met verdieping en schilddak

Vendelstraat 2
Liempde (Gemeente Boxtel)
Sober bakstenen pand met verdieping en schilddak. ca.1860. Tuinhek.

Woongedeelte van een langgevelboerderij, waarvan het stalgedeelte gesloopt is

Dorpsstraat 41
Liempde (Gemeente Boxtel)
Woongedeelte van een vroeg 19e eeuwse langgevelboerderij, waarvan het stalgedeelte gesloopt is. Met pannen gedekt wolfdak. Vensters met twin..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)