Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toegangshek in Liempde

Overig

Dorpsstraat 36
5298CB Liempde (gemeente Boxtel)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1860


Beschrijving van Toegangshek

Inleiding. Aan het einde van een aan de zuidzijde van de kerk gelegen oprijlaantje ligt het TOEGANGSHEK van de begraafplaats. Het kerkhof is aangelegd in 1860, het hek dateert van deze tijd of later. Omschrijving. Het bichrome, symmetrische sierhek staat ingeklemd tussen een heg van haagbeuk en bestaat uit vier onderdelen. De middelste delen bestaan uit een draaibaar smeedijzeren tweevleugelig hek met in hoogte afnemende puntspijlen, met elkaar verbonden door gebogen en rechte ijzeren staven. In het midden een slot voorzien van palmet-achtige motiefjes en een decoratieve klink. De twee beweegbare vleugels scharnieren om twee ijzeren pijlers, bestaand uit een smeedijzeren frame aangevuld en ingevuld met abstracte elementaire smeedijzeren vormen en figuratieve gietijzeren vormen, alle attributen van de dood die de kortstondigheid van het leven en het gestadig naderen van het stervensuur symboliseren. Van boven naar beneden: doodshoofden met knekels, zandlopers met vleugeltjes en gekruiste doodsbeenderen. Waardering. Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de rooms-katholieke grafcultuur voor wat betreft bestemming en verschijningsvorm. Het heeft kunsthistorische waarde vanwege het belang voor de iconologie en de geschiedenis van het smeed- en ijzerwerk en vanwege de bijzondere detaillering en ornamentiek. Het object heeft ensemblewaarden als onderdeel van een historisch gegroeid religieus ensemble, voorts bestaande uit de begraafplaats met diverse grafmonumenten, de kerk, het belendende St. Albertusklooster en de nabijgelegen pastorie (rijksmonument). Het object is van belang wegens de gaafheid en de kunsthistorische zeldzaamheid van de verschijningsvorm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525686
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Toegangshek in Liempde

Graftombe van A.C.J. van Boeckel van Rumpt en G.M.J. Hubar

Dorpsstraat 36
Liempde (Gemeente Boxtel)
Inleiding. Op de begraafplaats ten oosten van de kerk bevindt zich een georinteerde GRAFTOMBE van A.C.J. van Boeckel van Rumpt, heer van he..

Op de begraafplaats ten oosten van de kerk bevindt zich een georiënteerd grafmonument

Dorpsstraat 36
Liempde (Gemeente Boxtel)
Inleiding. Op de begraafplaats ten oosten van de kerk bevindt zich een georiënteerd GRAFMONUMENT. Het oudste deel is vervaardigd in 1869 e..

Parochiekerk

Dorpsstraat 36
Liempde (Gemeente Boxtel)
Inleiding De PAROCHIEKERK Heilige Johannes Onthoofding ligt met de westtoren aan de Dorpsstraat. Aan die zijde ter afscheiding van de straa..

Sober bakstenen pand met verdieping en schilddak

Vendelstraat 2
Liempde (Gemeente Boxtel)
Sober bakstenen pand met verdieping en schilddak. ca.1860. Tuinhek.

Woongedeelte van een langgevelboerderij, waarvan het stalgedeelte gesloopt is

Dorpsstraat 41
Liempde (Gemeente Boxtel)
Woongedeelte van een vroeg 19e eeuwse langgevelboerderij, waarvan het stalgedeelte gesloopt is. Met pannen gedekt wolfdak. Vensters met twin..

Kaart & Routeplanner

Route naar Toegangshek in Liempde

Foto's (1)