Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafmonument van de familie Verhoeven in Boxtel

Graf Begraafplaats

Baroniestraat 24
5281JD Boxtel
Noord Brabant

Bouwjaar: 1946


Beschrijving van Grafmonument van de familie Verhoeven

Inleiding. Op de begraafplaats staat in het verlengde van het noordtransept van de kerk een tweetal GRAFMONUMENTEN van de familie Verhoeven, mogelijk in 1946 gebeeldhouwd. Het beeldhouwwerk vertoont elementen van de op de archasche en soms barokke vormentaal teruggrijpende kerkelijke beeldhouwkunst van rond de Tweede Wereldoorlog. Omschrijving. Het tufstenen graf bestaat uit twee aan een noord-zuid lopend middenpad spiegelsymmetrisch ten opzichte van elkaar gelegen, oplopende graftomben. Aan de lage voet zijn in een halronde opening en op een voetstuk twee naar elkaar gerichte dodenwachters geplaatst. In het oostelijke graf een rozenkrans biddend begijntje en in het westelijke graf een dito monnik. Op de afdekplaten zwartmarmeren plaquettes met de namen en de geboorte- en sterfdata van de overledenen. Waardering. Het tweetal grafmonumenten is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de rooms-katholieke grafcultuur en van een sociale ontwikkeling. Verder als bijzonder voorbeeld en uitwerking van een graftype op grond van de uniciteit van de voorstelling. Het heeft kunsthistorische waarde vanwege het representatieve karakter voor de rooms-katholieke kerkelijke beeldhouwkunst van rond de Tweede Wereldoorlog en de esthetische kwaliteiten van het ontwerp. Het op de begraafplaats gelegen object heeft tesamen met de kerk, pastorie, overige (graf-)sculpturen en het St. Ursulaklooster ensemblewaarden als onderdeel van een historisch gegroeid religieus ensemble aan de Baroniestraat. Dit ensemble vormt een belangwekkend onderdeel van de Boxtelse stationswijk, die rond 1900 uitgroeide tot een afzonderlijke parochie. Het object is van belang wegens de gaafheid en de relatieve zeldzaamheid van de in tufsteen uitgevoerde voorstelling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525684
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafmonument van de familie Verhoeven in Boxtel

Pastorie

Baroniestraat 24
Boxtel
Inleiding. Op het terrein dat wordt afgegrensd door de Baroniestraat in het zuiden, het Smalwater in het noorden, de kerk in het westen en ..

Grafmonument van de familie Van Susante

Baroniestraat 24
Boxtel
Inleiding. Op de begraafplaats staat tegen de muur van het noordtransept van de kerk een GRAFMONUMENT van de familie Van Susante. Deze fami..

Sculptuur, vertoont elementen van de op de archasche en soms barokke vormentaal teruggrijpende kerkelijke beeldhouwkunst van rond de Tweede Wereldoorl ..

Baroniestraat 24
Boxtel
Inleiding. Gedeeltelijk ingemetseld in de zuidelijke transeptarm van de kerk aan de Baroniestraat staat een SCULPTUUR, in 1947 gebeeldhouwd..

Heilig Hart van Jezus

Baroniestraat 24
Boxtel
Inleiding. De kruisbasilicale PAROCHIEKERK Heilig Hart van Jezus ligt met de lange zijde aan de Baroniestraat. Aan die zijde ter afscheidin..

Grafmonument van de familie Van Buul

Baroniestraat 24
Boxtel
Inleiding. Op de begraafplaats staat tegen de muur van het noordtransept van de kerk een GRAFMONUMENT van de familie Van Buul, in 1944 gebe..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grafmonument van de familie Verhoeven in Boxtel