Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafmonument van de familie Van Susante in Boxtel

Graf Begraafplaats

Baroniestraat 24
5281JD Boxtel
Noord Brabant

Bouwjaar: 1944


Beschrijving van Grafmonument van de familie Van Susante

Inleiding. Op de begraafplaats staat tegen de muur van het noordtransept van de kerk een GRAFMONUMENT van de familie Van Susante. Deze familie speelde een vooraanstaande rol in de sigarenproducerende industrie in Boxtel. Het monument werd in 1944 gebeeldhouwd, mogelijk door de uit Utrecht afkomstige Jo Uiterwaal. Het beeldhouwwerk vertoont elementen van de op de archasche en soms barokke vormentaal teruggrijpende kerkelijke beeldhouwkunst van rond de Tweede Wereldoorlog. Omschrijving. Het geheel uit tufsteen opgetrokken, symmetrische grafmonument is frontaal gericht en bestaat uit een rechthoekige voetplaat om een samengesteld tweedelig basement. Hierop zijn aan de voorzijde de namen van drie leden van de familie Van Susante ingebeiteld en verheft zich aan de achterzijde (tegen de kerkmuur) een als triptiek uitgewerkte sokkel. Boven het risalerende middendeel hiervan verheft zich een groot rechthoekig tableau. Op het middendeel van de sokkel staan drie westwaarts gerichte figuren met attributen, verwijzend naar de vrouwen aan het graf van Christus. In de tableaus aan weerszijden hiervan afbeeldingen met links een kruis in combinatie met een hart (symbolisch voor het geloof en de liefde voor God) en rechts een kruis in combinatie met een olielamp (symbolisch voor de waakzaamheid). Op het centrale, rechthoekige hoofdtableau een gevleugelde, zegenende engel met schriftrol in de linkerhand waarop de tekst 'WAT ZOEKT GIJ DEN LEVENDE / BIJ DE DODEN ? / LUC 24.5'. Links van hem staat een grote vaas. Het tableau wordt bekroond met sierkrulwerk op de bovenrand. Waardering. Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de rooms-katholieke grafcultuur en van een sociale ontwikkeling. Verder als bijzonder voorbeeld en uitwerking van een graftype op grond van de gecombineerde voorstellingen. Het heeft kunsthistorische waarde vanwege het representatieve karakter voor de rooms-katholieke kerkelijke beeldhouwkunst van rond de Tweede Wereldoorlog en de esthetische kwaliteiten van het ontwerp. Het op de begraafplaats gelegen object heeft tesamen met de kerk, pastorie, overige (graf-)sculpturen en het St. Ursulaklooster ensemblewaarden als onderdeel van een historisch gegroeid religieus ensemble aan de Baroniestraat. Dit ensemble vormt een belangwekkend onderdeel van de Boxtelse stationswijk, die rond 1900 uitgroeide tot een afzonderlijke parochie. Het object is van belang wegens de gaafheid en de zeldzaamheid van de gecombineerde, in tufsteen uitgevoerde voorstelling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525683
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafmonument van de familie Van Susante in Boxtel

Pastorie

Baroniestraat 24
Boxtel
Inleiding. Op het terrein dat wordt afgegrensd door de Baroniestraat in het zuiden, het Smalwater in het noorden, de kerk in het westen en ..

Grafmonument van de familie Verhoeven

Baroniestraat 24
Boxtel
Inleiding. Op de begraafplaats staat in het verlengde van het noordtransept van de kerk een tweetal GRAFMONUMENTEN van de familie Verhoeven..

Sculptuur, vertoont elementen van de op de archasche en soms barokke vormentaal teruggrijpende kerkelijke beeldhouwkunst van rond de Tweede Wereldoorl ..

Baroniestraat 24
Boxtel
Inleiding. Gedeeltelijk ingemetseld in de zuidelijke transeptarm van de kerk aan de Baroniestraat staat een SCULPTUUR, in 1947 gebeeldhouwd..

Heilig Hart van Jezus

Baroniestraat 24
Boxtel
Inleiding. De kruisbasilicale PAROCHIEKERK Heilig Hart van Jezus ligt met de lange zijde aan de Baroniestraat. Aan die zijde ter afscheidin..

Grafmonument van de familie Van Buul

Baroniestraat 24
Boxtel
Inleiding. Op de begraafplaats staat tegen de muur van het noordtransept van de kerk een GRAFMONUMENT van de familie Van Buul, in 1944 gebe..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grafmonument van de familie Van Susante in Boxtel