Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Oosterheide: stal in Oosterhout

Boerderij

Tilburgse Baan 1
4904SP Oosterhout
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1909


Beschrijving van Complex Oosterheide: stal

Inleiding. De STAL is in opdracht van de Belg Delcourt gebouwd rond 1909 als kippenhok en opslagruimte ten behoeve van de voormalige pachtboerderij. Omschrijving. De eenlaagse stal staat achter de hoge veestal en heeft een rechthoekige plattegrond en een zadeldak met zwarte tuile-du-Nordpannen. De gevels zijn opgetrokken uit gepotdekseld acaciahout. De achter- en de zijgevels zijn blind. De lange voorgevel aan de westkant bevat vier raampjes met kleine roedenverdeling en een terugwijkend gebouwd middendeel met ingang. Waardering. De stal is van algemeen belang. Het gebouw is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van landhuizen in de groene omgeving van de stad. Het is van architectuurhistorisch belang als voorbeeld van de traditionalistische vormentaal van de architect Oomen. Het maakt deel uit van een complex dat van belang is wegens de gaafheid en de kwaliteit van de samenstellende onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525664
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Oosterheide: stal in Oosterhout

Villa Oosterheide

Tilburgse Baan 1
Oosterhout
Inleiding. De VILLA OOSTERHEIDE is gebouwd in 1909 naar plannen van architect J. Oomen Pz. in Um 1800-stijl in opdracht van de Belg Karel J..

Complex Oosterheide

Tilburgse Baan 1
Oosterhout
Inleiding. VEESTAL, voor varkens, paarden, runderen en hooiopslag gebouwd rond 1915 ten behoeve van de voormalige pachtboerderij. Bij een v..

Villa Oosterheide

Tilburgse Baan 1
Oosterhout
Inleiding. De voormalige TUINMANSWONING is gebouwd in 1915 in opdracht van de Belg Delcourt en behoort tesamen met de twee schuren op het e..

St. Franciscus Xaverius

Oosterhoutseweg 114
Teteringen (Gemeente Breda)
Inleiding Het MISSIEHUIS ST. FRANCISCUS XAVERIUS van de Duitse congregatie Societas Verbi Divini werd in 1916-'17 gebouwd als een rechthoek..

St. Franciscus Xaverius

Oosterhoutseweg 114
Teteringen (Gemeente Breda)
Inleiding De BEGRAAFPLAATS van het voormalige Missiehuis St. Franciscus Xaverius is in 1927 in gebruik genomen en ligt ten noord-oosten van..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex Oosterheide: stal in Oosterhout