Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Oosterheide in Oosterhout

Woonhuis

Tilburgse Baan 1
4904SP Oosterhout
Noord Brabant

Bouwjaar: 1915


Beschrijving van Villa Oosterheide

Inleiding. De voormalige TUINMANSWONING is gebouwd in 1915 in opdracht van de Belg Delcourt en behoort tesamen met de twee schuren op het erf tot het vroegere landgoed Oosterheide. Omschrijving. Het eenlaagse pand heeft een T-vormige plattegrond. Het woongedeelte heeft een zadeldak met de nok parallel aan de straat, haaks daarop staat een lagere eenlaagse aanbouw onder zadeldak, eveneens gedekt door tuile-du-nordpannen. De gevels zijn gepleisterd en wit geschilderd en voorzien van rechte muurankers. De voorgevel telt drie traveen. Links bevindt zich een driezijdige erker waarop een dakje met schubleien, een twintigruits schuifvenster voor en tienruits ramen in de zijden. Links nog een twintigruits schuifvenster. De ramen zijn alle voorzien van luiken. De centraal geplaatste paneeldeur heeft onder aan het kalf gesneden sierblokjes. Het halfronde bovenlicht heeft kleine roeden. Onder de goot zijn vier baksteen sierruiten uitgespaard in het pleisterwerk. Baksteen accenten vindt men verder ter afdekking van de topgevels van de zijden, tevens voorzien van baksteen pinakel met tuit en kunststeen piron. Beide zijgevels bezitten een twintigruits schuifvenster op de begane grond en een klein zolderraam. De achtergevel is deels verlengd door een ondiepe uitbouw onder lessenaardak, daterend uit de bouwtijd en voorzien van een venster en een paneeldeur. Hiernaast bevindt zich de eigenlijke aanbouw onder zadeldak. Deze heeft een blinde zijgevel. De wand naar het erf bezit twee gekoppelde ramen met luiken en een deur in het midden, de andere lange gevel heeft twee kleine ramen met elk n luik. Het interieur is geheel vernieuwd. Waardering. De tuinmanswoning is van algemeen belang. Het huis is van cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, namelijk de stichting van landhuizen in de groene omgeving van de stad. Het is vanarchitectuurhistorisch belang als voorbeeld van de traditionalistischevormentaal van de architect Oomen. Het maakt deel uit van een complex dat van belang is wegens de gaafheid en de kwaliteit van de samenstellende onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525663
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa Oosterheide in Oosterhout

Villa Oosterheide

Tilburgse Baan 1
Oosterhout
Inleiding. De VILLA OOSTERHEIDE is gebouwd in 1909 naar plannen van architect J. Oomen Pz. in Um 1800-stijl in opdracht van de Belg Karel J..

Complex Oosterheide

Tilburgse Baan 1
Oosterhout
Inleiding. VEESTAL, voor varkens, paarden, runderen en hooiopslag gebouwd rond 1915 ten behoeve van de voormalige pachtboerderij. Bij een v..

Complex Oosterheide: stal

Tilburgse Baan 1
Oosterhout
Inleiding. De STAL is in opdracht van de Belg Delcourt gebouwd rond 1909 als kippenhok en opslagruimte ten behoeve van de voormalige pachtb..

St. Franciscus Xaverius

Oosterhoutseweg 114
Teteringen (Gemeente Breda)
Inleiding Het MISSIEHUIS ST. FRANCISCUS XAVERIUS van de Duitse congregatie Societas Verbi Divini werd in 1916-'17 gebouwd als een rechthoek..

St. Franciscus Xaverius

Oosterhoutseweg 114
Teteringen (Gemeente Breda)
Inleiding De BEGRAAFPLAATS van het voormalige Missiehuis St. Franciscus Xaverius is in 1927 in gebruik genomen en ligt ten noord-oosten van..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa Oosterheide in Oosterhout

Foto's (2)