Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tweede fabrieksgebouw en aan zuidoostelijke gevel machinehuis in Boxtel

Nijverheid Industrie

van der Voortweg 1
5282RA Boxtel
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1850


Beschrijving van Tweede fabrieksgebouw en aan zuidoostelijke gevel machinehuis

Inleiding. Zuidelijk van, en parallel aan het fabrieksgebouw een restant van een tweede FABRIEKSGEBOUW, met aan de zuidoostelijke gevel het voormalige MACHINEHUIS. Het gebouw dateert uit omstreeks 1850 en is opgetrokken in een stijl die invloeden vertoont van de Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De gevels zijn gesausd. Bij een verbouwing in 1975 werd het pand gedeeltelijk gesloopt. Het nu nog vier traveen lange gebouw telde oorspronkelijk twintig traveen en sloot eveneens aan op het woonhuis. De noordoostelijke gevel is gedicht. Gevelopeningen zijn deels gewijzigd en/of vernieuwd. Omschrijving. Het restant heeft een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen met een zolderverdieping, onder een, met oud-Hollandse pannen gedekt mansardedak met wolfseind. De geschilderde bakstenen gevels worden verlevendigd door platte cordonlijsten die de verdiepingen markeren. De kopgevel wordt afgesloten met een plansiergoot en de langsgevels met bakgoten. De oorspronkelijke gevelopeningen zijn licht getoogd, met onder meer op de verdiepingen houten ventilatieluiken voor de droogzolders. Aan de zuidoostelijke gevel een eenlaags aanbouw, het voormalige machinehuis met ijzeren ramen met kleine roedenverdeling. In het interieur is nog een stoomketel aanwezig. Waardering. Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de linnennijverheid en de opkomst van wasserijen. Bovendien is het object in technisch en typologisch opzicht van industrieel-archeologisch belang. Het object heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch van nationaal belang is. Verder heeft het object bijzondere betekenis wegens de markante functionele situering aan het Smalwater en de historisch-ruimtelijke relatie hiermee. Tot slot is het object als restant van de wasserij- en linnennijverheid te Boxtel van belang vanwege de typologische zeldzaamheid voor Boxtel en daarbuiten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525660
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Tweede fabrieksgebouw en aan zuidoostelijke gevel machinehuis in Boxtel

Fabrieksgebouw

van der Voortweg 1
Boxtel
Inleiding. In het verlengde van en aansluitend aan het woonhuis ligt, eveneens met de nokrichting loodrecht op de Van der Voortweg, een lan..

De Smalle Stroom: direkteurswoning

van der Voortweg 1
Boxtel
Inleiding. De DIREKTEURSWONING aan de noordzijde is met de nokrichting van het dak loodrecht op de Van der Voortweg gelegen. Voor de woning..

De Smalle Stroom

Drossaard 5
Boxtel
Inleiding. Geheel zuidelijk op het terrein staat een FABRIEKSSCHOORSTEEN, gebouwd in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De schoorsteen da..

Villa De Omval

Molenstraat 61
Boxtel
Inleiding. De in eclectische stijl gebouwde VILLA is gelegen achter de rooilijn van de Molenstraat en is omgeven door een tuin met daarin h..

Villa De Omval: schuur

Molenstraat 61
Boxtel
Inleiding. Evenwijdig aan de rechtergevel van de villa en loodrecht op de Molenstraat is rechts naast de oprit een SCHUUR gelegen. Omschri..

Kaart & Routeplanner