Tweede fabrieksgebouw en aan zuidoostelijke gevel machinehuis in Boxtel

Nijverheid Industrie

van der Voortweg 1

Bouwjaar: ca. 1850

Beschrijving van Tweede fabrieksgebouw en aan zuidoostelijke gevel machinehuis

Inleiding. Zuidelijk van, en parallel aan het fabrieksgebouw een restant van een tweede FABRIEKSGEBOUW, met aan de zuidoostelijke gevel het voormalige MACHINEHUIS. Het gebouw dateert uit omstreeks 1850 en is opgetrokken in een stijl die invloeden vertoont van de Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. De gevels zijn gesausd. Bij een verbouwing in 1975 werd het pand gedeeltelijk gesloopt. Het nu nog vier traveen lange gebouw telde oorspronkelijk twintig traveen en sloot eveneens aan op het woonhuis. De noordoostelijke gevel is gedicht. Gevelopeningen zijn deels gewijzigd en/of vernieuwd. Omschrijving. Het restant heeft een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen met een zolderverdieping, onder een, met oud-Hollandse pannen gedekt mansardedak met wolfseind. De geschilderde bakstenen gevels worden verlevendigd door platte cordonlijsten die de verdiepingen markeren. De kopgevel wordt afgesloten met een plansiergoot en de langsgevels met bakgoten. De oorspronkelijke gevelopeningen zijn licht getoogd, met onder meer op de verdiepingen houten ventilatieluiken voor de droogzolders. Aan de zuidoostelijke gevel een eenlaags aanbouw, het voormalige machinehuis met ijzeren ramen met kleine roedenverdeling. In het interieur is nog een stoomketel aanwezig. Waardering. Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de linnennijverheid en de opkomst van wasserijen. Bovendien is het object in technisch en typologisch opzicht van industrieel-archeologisch belang. Het object heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch van nationaal belang is. Verder heeft het object bijzondere betekenis wegens de markante functionele situering aan het Smalwater en de historisch-ruimtelijke relatie hiermee. Tot slot is het object als restant van de wasserij- en linnennijverheid te Boxtel van belang vanwege de typologische zeldzaamheid voor Boxtel en daarbuiten. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)