Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eenvoudig vrijstaand karschopje in Macharen

Gebouw

Hoefstraat 26
5367AP Macharen (gemeente Oss)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1900


Beschrijving van Eenvoudig vrijstaand karschopje

Inleiding Ten zuiden van de boerderij staat een eenvoudig vrijstaand KARSCHOPJE,gebouwd omstreeks 1900. Omschrijving Het eenlaags gebouwtje onder zadeldak, belegd met oud-Hollandse pannen, heeft een rechthoekige plattegrond. De muren zijn opgetrokken in baksteen en in de westelijke gevel is een opgeklampte inrijpoort aangebracht. Tegen de zuidelijke gevel, waarin een klein ijzeren stalvenster, groeit een druif. Waardering Het karschop is van algemeen belang. Het is een goed voorbeeld van een agrarisch bedrijfsgebouw dat onderdeel uitmaakt van een cultuurhistorisch waardevol complex als bijzondere uitdrukking van de geografische en landschappelijke ontwikkeling in het rivierengebied, in het bijzonder de ontwikkeling van de terpenboerderij. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525656
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eenvoudig vrijstaand karschopje in Macharen

T-boerderij

Hoefstraat 26
Macharen (Gemeente Oss)
Inleiding De T-BOERDERIJ is gesitueerd aan de oostelijke zijde van de kom van Macharen en dateert blijkens een gevelsteen uit 1897. Het zee..

Varkensstal

Hoefstraat 26
Macharen (Gemeente Oss)
Inleiding De parallel aan het bedrijfsgedeelte ten oosten van de boerderij opgetrokken VARKENSSTAL dateert van omstreeks 1900. Omschrijvi..

R.K. Pastorie

Kerkstraat 2
Macharen (Gemeente Oss)
Inleiding Ten oosten van de R.K. kerk van St. Petrus Banden te Macharen staat aan de andere zijde van de Kerkstraat de voormalige R.K. past..

St. Petrus'Banden

Dorpstraat 1
Macharen (Gemeente Oss)
St Petrus'Banden, 1862-1867, H.J. van Tulder. Neogotische basiliek, met gestucadoord houten gewelven, gebouwd bij de laat-gotische toren der..

Toren van de R.K. Kerk van St Petrus'Banden

Dorpstraat 1
Macharen (Gemeente Oss)
Toren van de R.K. Kerk van St Petrus'Banden. Vlakopgaande toren uit het begin van de 15e eeuw, in 1862 verhoogd, van de drie oude, door wate..

Kaart & Routeplanner

Route naar Eenvoudig vrijstaand karschopje in Macharen