Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stal in Schijf

Boerderij

Hoeksestraat 27
4721SP Schijf (gemeente Rucphen)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1935-1939
Architect: Max Winders


Beschrijving van Stal

Inleiding. De STAL werd gebouwd in 1939, waarschijnlijk naar ontwerp van architect Max Winders uit Antwerpen, in Traditionalistische stijl met Um 1800-motieven. De schuur bevindt zich parallel achter de langgevelboerderij. Omschrijving. De stal heeft een rechthoekige plattegrond en een asymmetrisch geknikt zadeldak met rode verbeterde Hollandse dakpannen. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen. De vormgeving van staldeuren en ramen komt overeen met die van de boerderij; getoogde afsluitingen met uitgemetselde wenkbrauwbogen. Het dak kraagt aan alle zijden over. De lange zijden zijn voorzien van stalramen tussen baksteen lisenen. De zijgevels hebben twee stel rechtgesloten dubbele staldeuren. In de nok zijn twee raampjes metexpressionistische roedenverdeling geplaatst. Waardering. De stal is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een sociaal-economische ontwikkeling, met name de ontginning en stichting van landgoederen met agrarische functie nabij de landsgrens, tevens is het van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de boerderij. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de bijzondere variant van de Traditionalistische stijl. Het complex is tevens van belang vanwege de gaafheid van met name het exterieur en de hoogwaardige kwaliteit van de samenstellende onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525654
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Stal in Schijf

Langevelboerderij

Hoeksestraat 27
Schijf (Gemeente Rucphen)
Inleiding. De LANGGEVELBOERDERIJ is gebouwd rond 1935-1939, vermoedelijk naar ontwerp van architect Max Winders uit Antwerpen, in Traditio..

Landhuis Dennenbos, jachthuis met stallen

Hoeksestraat 28
Schijf (Gemeente Rucphen)
Inleiding. Het JACHTHUIS MET STALLEN werd gebouwd in 1928 naar ontwerp van architect Max Winders uit Antwerpen en vertoont zowel Traditio..

De Jorissenhoeve

Achtmaalsebaan 17
Schijf (Gemeente Rucphen)
Inleiding. De BOERDERIJ JORISSENHOEVE werd gebouwd in 1941-1942 in een stijl verwant aan de Delftse School met Neo-barokke elementen. Rond..

De Jorissenhoeve

Achtmaalsebaan 17
Schijf (Gemeente Rucphen)
Inleiding. De STAL behorende bij de boerderij Jorissenhoeve werd gebouwd in 1938 in een stijl verwant aan de Delftse School met Neo-barokk..

'Angorahoeve'

Roosendaalsebaan 19
Achtmaal (Gemeente Zundert)
"Angorahoeve". Langgevelboerderij onder zadeldak tussen topgevels. Op het dak een klokketorentje. Ramen met kleine roedenverdeling. (Was het..

Kaart & Routeplanner

Route naar Stal in Schijf

Foto's (1)