St. Antonius-Abt pastorie/H.Hartbeeld in Riel

5133AJ Riel (gemeente Goirle)

Beschrijving van St. Antonius-Abt pastorie/H.Hartbeeld

Inleiding Ten noordwesten van de R.K. pastorie van de parochie van H. Antonius-Abt staat, gericht op het kruispunt van Kerkstraat en Goirleseweg, een ongesigneerd H. HART-BEELD, daterend uit omstreeks 1920. Omschrijving Het beeld staat op een uit drie traptreden bestaande polygonale onderbouw, waarop een hardstenen vierkante sokkel is geplaatst, geflankeerd door kleinere bloembakken van dito materiaal. Op de bakken de letters alfa (links) en omega (rechts), terwijl centraal het IHS-monogram staat afgebeeld. Op de uit hardstenen platen bestaande, verjongende opbouw is aan de voorzijde een hardstenen plaquette aangebracht met de tekst: "Komt / allen / tot mij". Het beeld is geschilderd, waarschijnlijk vervaardigd uit kunststeen en voorzien van een gietijzeren stralenkrans. Waardering Het beeld is van algemeen belang vanwege de volgende waarden: cultuurhistorische waarden: het is van belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme in Midden-Brabant, met name de bevordering van de H. Hartdevotie in het Interbellum; architectuurhistorische waarden: het heeft bijzonder belang voor de geschiedenis van de kerkelijke sculptuur; ensemblewaarden: het complex ia van bijzondere betekenis voor het aanzien van de voor de negentiende-eeuwse kerkdorpontwikkeling in Noord-Brabant typerende lintbebouwing. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)