Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bakhuis in Sprundel

Boerderij

Ettenseweg 40
4714TA Sprundel (gemeente Rucphen)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1875-1900


Beschrijving van Bakhuis

Inleiding. Het BAKHUIS is gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw. Rond 1960-1970 zijn er enkele ramen extra ingezet. Dit bakhuis bevindt zich haaks achter de langgevelboerderij, ter rechterzijde. Omschrijving. Het eenlaagse gebouwtje heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken uit handvorm baksteen met rechte muurankers. Op het zadeldak van het huisje liggen zwarte muldenpannen, het aangebouwde vierkante ovengedeelte heeft een zadeldak met rode muldenpannen. De deur en een klein venster zijn in de lange linkerzijgevel geplaatst. De korte gevel die naar de boerderij isgekeerd is blind en bevat de ovenaanbouw. Ook de rechterzijgevel is blind. De achtergevel bezit twee lage deurtjes en een breed tweelichtsvenster. In de topgevel bevindt zich een vierkante muuropening. Het inwendige bevatonderdelen die herinneren aan het doel van het bakhuis, zoals een schouw met geprofileerde houten lijst. Waardering. Het bakhuis is van algemeen belang. Het gebouwtje heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een landschappelijke ontwikkeling, met name de stichting van keuterijen in Noord-Brabant. Het heeft ensemblewaarde, gezien de historisch-ruimtelijke relatie met groenvoorziening, wegen, wateren en bodemgesteldheid. Het complex is belangrijk vanwege de gaafheid van ex- en interieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving. Als geheel is het van belang vanwege de typologische zeldzaamheid van een dergelijk klein complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525652
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bakhuis in Sprundel

Langgevelboerderij

Ettenseweg 40
Sprundel (Gemeente Rucphen)
Inleiding. De LANGGEVELBOERDERIJ dateert uit 1915. Rond 1970 zij enkele ramen in de achtergevel vereenvoudigd en is het interieur deels aan..

Vlaamse schuur

Ettenseweg 40
Sprundel (Gemeente Rucphen)
Inleiding. De VLAAMSE SCHUUR is gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw. Bij een latere verbouwing is de karakteristieke inspri..

De Hoop

Molenerf 2
Sprundel (Gemeente Rucphen)
Molen "De Hoop". Ronde stenen bergkorenmolen van het type bovenkruier. Gebouwd in 1840.

Toren Sint-Johannes de Doperkerk

Hertogstraat 1
Sprundel (Gemeente Rucphen)
Toren van de R.K. Kerk van Johannes de Doper. Rechtopgaand bouwwerk, met natuursteenblokken versierd en door een spitsboogfries afgesloten, ..

Lourdesgrot

Dorpsstraat 117
St. Willebrord (Gemeente Rucphen)
Inleiding. De LOURDESGROT werd gebouwd in 1925 en verving daarmee een in 1885 op een andere plaats gebouwde Lourdesgrot. Omschrijving. De..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bakhuis in Sprundel