Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Maria Boodschap: schansmuur in Goirle

Kerkelijk Gebouw

Tilburgseweg 136
5051AK Goirle
Noord Brabant


Beschrijving van Maria Boodschap: schansmuur

Inleiding Het erf van kerk en pastorie wordt aan de straatkant afgescheiden door een SCHANSMUUR. Westelijk van het kerkplein aan de van Malenstraat loopt de schansmuur door voor de recente nieuwbouw woningen tot aan de Langboomstraat. Dit gedeelte van de schansmuur behoort niet tot de bescherming. Omschrijving De schansmuur bestaat uit een laag muurtje met ezelsrug met hoekpilasters bij ingangen van kerk en pastorie. Het opgaande werk van de schansmuur komt overeen met dat van de kerk en pastorie. Het bestaat uit miskleurige rode handgevormde baksteen, gemetseld in wild verband. De baksteen, met een formaat van 5,3 x 9,7 x 23,5 cm, komt van de steenfabriek Udenhout. Waardering Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de esthetische en liturgische ontwikkeling van het katholicisme in het Interbellum. De kerk is van belang vanwege de typologische ontwikkeling van de volkskerk. Het geheel heeft architectuurhistorisch belang binnen de ontwikkeling van de architectuuropvattingen van de Delftse School. Het complex neemt een vooraanstaande plaats in het oeuvre van de architect C.H. de Bever in. Het is van belang wegend de typologische zeldzaamheid en is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525648
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Maria Boodschap: schansmuur in Goirle

Maria Boodschap: kerk

Tilburgseweg 136
Goirle
Inleiding. De KERK "H. Maria Boodschap" uit 1940, in de stijl van de Delftse School, is een ontwerp van architect C.H. de Bever (Eindhoven..

Maria Boodschap: pastorie

Tilburgseweg 136
Goirle
Inleiding. De PASTORIE van de kerk "H. Maria Boodschap" uit 1940 bestaat uit twee gedeelten: het woonhuis met op de noordwesthoek een aan..

Vrijstaande woonhuis midden op een rechthoekig perceel met de voor- of westgevel naar de straat. In de loop der jaren is het huis enigszins gewijzigd, ..

Tilburgseweg 119
Goirle
Inleiding. Het WOONHUIS ligt aan de lintbebouwde verbindingsweg tussen Tilburg en Goirle. Het ligt vrijstaand midden op een rechthoekig pe..

Schuur met rechthoekige plattegrond. Deze ligt met de voorgevel in de rooilijn noordelijk van het woonhuis. Oorspronkelijk bevond zich hierin het wash ..

Tilburgseweg 119
Goirle
Inleiding. SCHUUR met rechthoekige plattegrond. Deze ligt met de voorgevel in de rooilijn noordelijk van het woonhuis. Oorspronkelijk bevo..

Vijf woonhuizen in traditionalistische vormen gebouwd

Tilburgseweg 108
Goirle
Inleiding. VIJF WOONHUIZEN rond 1937 in Traditionalistische vormen gebouwd voor de Goirlese kastelein H. Smits naar ontwerp van architect ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Maria Boodschap: schansmuur in Goirle