Eikenboomgaard in Oss

Eikenboomgaardplein 27

Beschrijving van Eikenboomgaard

Inleiding Bij de aanleg van het kerkhof in 1872 werd aan het eind van het centraal gelegen pad de CALVARIEBERG met beeldengroep in neo-gotische vormen opgericht. Aan de voet van de berg bevinden zich voornamelijk priestergraven; de oudste aan de westelijke zijde die in de as van het pad ligt. Berg en beelden zijn zeer gaaf overgeleverd. Omschrijving De geheel begroeide calvarieberg is ongeveer drie meter hoog. Op de top van de berg bevindt zich de beeldengroep die de op een hoog en rank kruis gekruisigde Christus geflankeerd door aan zijn rechterzijde Maria en aan zijn linkerzijde de apostel Johannes. Beide laatste figuren worden met de handen gevouwen afgebeeld. De geheel vrijstaande beeldengroep bezit nog de originele polychromie. De beelden zijn vervaardigd in neo-gotische stijl en vertonen de zo karakteristieke gotische S-vorm. Waardering De calvarieberg met beeldengroep is van algemeen cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van culturele en geestelijke ontwikkelingen. De calvarieberg met beeldengroep is van kunsthistorisch belang vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten. De calvarieberg met beeldengroep vormt een essentieel onderdeel van het complex Eikenboomgaard en heeft als zodanig ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)