Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eikenboomgaard in Oss

Graf Begraafplaats

Eikenboomgaardplein 27
5340AA Oss
Noord Brabant

Bouwjaar: 1903
Architect: J. Dony


Beschrijving van Eikenboomgaard

Inleiding Uit 1903 daterend GRAFMONUMENT van J.A. (Jan) Jurgens, 1835-1913 en zijn vrouw J. (Sientje) Jansen, 1850-1903. Jan was de oudste zoon van AntoonJurgens en medefirmant van de Antoon Jurgens Margarine Fabrieken. Het rijk met bronzen platen geornamenteerde grafmonument is opgetrokken in Art-Nouveau-vormen. De architect was J. Dony; de bronzen platen zijn van F.W. Braat uit Delft. Omschrijving Het te beschermen grafmonument bevindt zich aan het eind van het centrale pad aan de rechterzijde. Het graf heeft een rechthoekige grondslag met een hardstenen voet waarop de twee grafplaten met gebeitelde grafschriften zijn geplaatst. Het sokkelgedeelte is omgeven door een smeedijzeren hekwerk met Art-nouveau stijlmotieven. Circa 2,5 meter hoge stèle die bekroond wordt door een fronton met kruis en florale stijlmotieven. Fries met acanthus-bladwerk. Centraal geplaatst is een grote bronzen plaat met daarop in relif aangebracht de beeltenis van de PES (hoop). Deze is afgebeeld als een met stralen en bloemen omgeven staande engelfiguur met gevouwen handen. De plaat is aan het monument bevestigd met bronzen schroeven. De signatuur is linksonder geplaatst: F.W.Braat. Delft. In de sokkelzone van de stèle bevindt zich verder een bronzen ornament voorstellende krans met gekruiste palmtakken. De in strak geometrische vormen opgetrokken zijaanbouw is linksonder gesigneerd: J. Dony arch. Aan weerszijden van de stèle is in de sokkelzone een bronzen plaquette geplaatst. Links een staande mannelijke priesterheilige met crucifix in de linkerhand. De heilige is gekleed in priestergewaden. Rechts een staande en gekroonde vrouwelijke heilige die met haar linkerarm rozen in haar jurk bijeen houdt. Beide plaquettes zijn rechtsonder gesigneerd: JES. Waardering Het grafmonument van Jan Jurgens en Sientje Jansen is van algemeen cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling. Het grafmonument van Jan Jurgens en Sientje Jansen is van architectuurhistorisch/kunsthistorisch belang vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten en het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Het graf van Jan Jurgens en Jansen vormt een essentieel onderdeel van het complex Eikenboomgaard en heeft als zodanig ensemblewaarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525646
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eikenboomgaard in Oss

Eikenboomgaard

Eikenboomgaardplein 27
Oss
Inleiding Uit 1880 daterend GRAFMONUMENT in neo-classicistische stijl van A. (Antoon) Jurgens, 1805-1880, stichter van de V.O.F. Antoon Jur..

Eikenboomgaard

Eikenboomgaardplein 27
Oss
Inleiding Uit 1888 daterend GRAFMONUMENT in neo-gotische stijl van H.L. (Henri) Jurgens, 1840-1888, en zijn vrouw T. (Theodora) van Waarden..

Eikenboomgaard

Eikenboomgaardplein 27
Oss
Inleiding Bij de aanleg van het kerkhof in 1872 werd aan het eind van het centraal gelegen pad de CALVARIEBERG met beeldengroep in neo-goti..

Eikenboomgaard

Eikenboomgaardplein 27
Oss
Inleiding Uit 1887 daterend GRAFMONUMENT in eclectische stijl van J.W. (Joannes) Jurgens, 1807-1887 en zijn vrouw M.B. (Maria) Feijen, 1822..

Eikenboomgaard

Eikenboomgaardplein 27
Oss
Inleiding Ongeveer 50 meter na de ingang bevindt zich aan de linker zijde van het centrale pad dat naar de calvarieberg leidt de sectie eer..

Kaart & Routeplanner

Route naar Eikenboomgaard in Oss

Foto's (1)