Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafmonument van de familie Horowitz in Putte

Graf Begraafplaats

Putseweg 36
4645RJ Putte (gemeente Woensdrecht)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1910 1910 ca. 1910


Beschrijving van Grafmonument van de familie Horowitz

Inleiding Op de Isralitische begraafplaats van de I.B.V.A.-Frechie-stichting bevindt zich, in het verlengde van de linden-allee, die het kerkhof van noord naar zuid doorsnijdt, het GRAFMONUMENT van de familie Horowitz. Het monument in Overgangsstijl, met Oosterse motieven werd omstreeks 1910 opgericht. Omschrijving Het in hardsteen uitgevoerde familiegraf heeft een globaal rechthoekige plattegrond met risalerend en hoger opgetrokken middendeel, waarin, aan de zuidelijke zijde, de toegang tot het interieur van het monument. Deze doorgang heeft, evenals de gekoppelde vensteropeningen in de westelijke en oostelijke zijgevels, een hoefijzerboog, en wordt geflankeerd door rechthoekige vensteropeningen. In de zijgevels van de aanbouwen worden de vensteropeningen gescheiden door gekapiteelde halfzuilen. Het middendeel heeft, evenals de flankerende aanbouwen, een getrapt gekanteelde kroonlijst, maar heeft in tegenstelling tot de aanbouwen geen dak. Het platdak van de aanbouwen wordt rusten in het interieur op betonnen balken. In de zuidelijke gevel zijn aan weerszijden van de deur in een laagrelif de resp. inscripties: "famille Horowitz-Landy" en "famille Horowitz-Berensohn" aangebracht. In de achterwand van het monument bevinden zich aan de zuidelijke zijde achtereenvolgens de inscripties: "Fanny Horowitz / ne Landy / 1860-1910", "Hier rust / Michel David Horowitz / overl. in den ouderdom van 65 jaar / te Brussel / 3 Dec. 1949 - 12 Kislew 5710", en "Elise Horowitz / Epouse / Michel David Horowitz ne Berensohn / 1884-1910". Waardering Het GRAFMONUMENT is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van de joodse grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft architectuurhistorisch belang door de verzorgde detaillering en de zeldzame stijlvormen. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een begraafplaats, die cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van belang is als manifestatie van de geschiedenis van de joodse grafcultuur over onze landsgrenzen. Het is gaaf bewaard gebleven en uiterst zeldzaam. [ (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525640
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafmonument van de familie Horowitz in Putte

Aula

Putseweg 36
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. De AULA op de Isralitische begraafplaats van de I.B.V.A.-Frechie-stichting dateert uit ca. 1915 en is uitgevoerd in Overgangssti..

Ontvangstgebouw

Putseweg 36
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding Het ONTVANGSTGEBOUW op de Isralitische begraafplaats van de I.B.V.A.-Frechie-stichting dateert uit 1924 en werd gebouwd ter geleg..

Poort

Putseweg 36
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. De POORT op de Israƫlitische begraafplaats van de I.B.V.A.-Frechie-stichting, staande aan de Noordweg 36, bestaat uit een bakst..

Poort

Putseweg 38A
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. De POORT van de Israƫlitische begraafplaats van de I.B.V.A.-Frechie-stichting, staande aan de Putseweg (genummerd No. 34), date..

Sombre Hadass, muur met twee poorten

Putseweg 24
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. De Isralitische begraafplaats "Sombre Hadass" wordt aan de westelijke zijde van de openbare weg (Putseweg) gescheiden door een M..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grafmonument van de familie Horowitz in Putte