Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ontvangstgebouw in Putte

Graf Begraafplaats

Putseweg 36
4645RJ Putte (gemeente Woensdrecht)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1924


Beschrijving van Ontvangstgebouw

Inleiding Het ONTVANGSTGEBOUW op de Isralitische begraafplaats van de I.B.V.A.-Frechie-stichting dateert uit 1924 en werd gebouwd ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de begrafenisvereniging. Het eenvoudige verenigingslokaal in Traditionalistische vormen, op globaal vierkante plattegrond, werd in 1984 ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de begravenisvereniging gerestaureerd. Omschrijving Het eenlaags verenigingsgebouw bestaat uit een hoog centraal deel onder gekruisd zadeldak met verbeterde Hollandse pannen, waarin de ontvangsthal en -zaal, met aan de noordelijke zijde een lage aanbouw, bestaande uit een toiletgebouw. Het is opgetrokken in baksteen, met vlechtingen in de steile, aan alle vier zijden uitgevoerde topgevels. De ijzeren rondboogvensters zijn gedeeltelijk vervangen door grof gedetailleerde houten exemplaren. De vensters in de westelijke gevel zijn voorzien van een hardstenen latei, waarboven een met baksteen mozaek gevulde rondboogboogtrommel. Hier bevinden zich twee paneeldeuren, voorzien van een halfrond bovenlicht met vorktracering. In de topgevel en oculus met davidster. Aan de oostelijke zijde is de oculus dichtgezet. In het interieur zijn onder meer van belang de paneeldeuren met glaspanelen, de houten lambrizering, de gemetselde schouw en de boven de deur naar de hal aangebrachte marmeren plaquette met opschrift: "1884-1924 / ter gelegenheid van het veertig jarig bestaan / der vereeniging / is dit gebouw ten geschenke aangeboden / door de leden en contractanten". Aan de achterzijde bevindt zich een eenvoudig vooroorlogs, aangebouwd toiletgebouw onder platdak, met oorspronkelijke betegelingen, paneeldeuren en sanitair. Waardering Het ONTVANGSTGEBOUW van de begraafplaats is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van de joodse grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorisch belang door de verzorgde detaillering. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een begraafplaats, die cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van belang is als manifestatie van de geschiedenis van de joodse grafcultuur over onze landsgrenzen. Het is gaaf bewaard gebleven en uiterst zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525639
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ontvangstgebouw in Putte

Aula

Putseweg 36
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. De AULA op de Isralitische begraafplaats van de I.B.V.A.-Frechie-stichting dateert uit ca. 1915 en is uitgevoerd in Overgangssti..

Grafmonument van de familie Horowitz

Putseweg 36
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding Op de Isralitische begraafplaats van de I.B.V.A.-Frechie-stichting bevindt zich, in het verlengde van de linden-allee, die het ke..

Poort

Putseweg 36
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. De POORT op de Israƫlitische begraafplaats van de I.B.V.A.-Frechie-stichting, staande aan de Noordweg 36, bestaat uit een bakst..

Poort

Putseweg 38A
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. De POORT van de Israƫlitische begraafplaats van de I.B.V.A.-Frechie-stichting, staande aan de Putseweg (genummerd No. 34), date..

Sombre Hadass, muur met twee poorten

Putseweg 24
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. De Isralitische begraafplaats "Sombre Hadass" wordt aan de westelijke zijde van de openbare weg (Putseweg) gescheiden door een M..

Kaart & Routeplanner

Route naar Ontvangstgebouw in Putte