Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Aula in Putte

Graf Begraafplaats

Putseweg 36
4645RJ Putte (gemeente Woensdrecht)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1915 1915 ca. 1915


Beschrijving van Aula

Inleiding. De AULA op de Isralitische begraafplaats van de I.B.V.A.-Frechie-stichting dateert uit ca. 1915 en is uitgevoerd in Overgangsstijl. Omstreeks 1984 werd ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de vereniging het gebouw gerenoveerd. Omschrijving De AULA is een eenvoudig bakstenen eenlaags gebouw op rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak, sedert de renovatie voorzien van betonpannen. Het noord-zuid gerichte gebouw heeft een gecementeerde plint en in de beide korte gevels een hoge inrijpoort onder segmentboog. Deze poorten bestaan elk uit een paneel-vleugeldeur, met in de lichten een davidster. De langsgevels zijn voorzien van spitsbogige vensters met een ijzeren roedenverdeling. Aan de westelijke zijde bevindt zich een kleine eenlaags uitbouw onder platdak. Een paneeldeur in de zuidelijke gevel geeft toegang tot dit gereedschaphok. In het interieur zijn onder meer van belang de ruitvormig gelegde tegelvloer en de in de westelijke wand aangebrachte, in het Hebreeuws opgestelde gebedsplaquette. Waardering De AULA van de begraafplaats is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van de joodse grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorisch belang door de verzorgde detaillering. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een begraafplaats, die cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van belang is als manifestatie van de geschiedenis van de joodse grafcultuur over onze landsgrenzen. Het is gaaf bewaard gebleven en uiterst zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525638
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Aula in Putte

Ontvangstgebouw

Putseweg 36
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding Het ONTVANGSTGEBOUW op de Isralitische begraafplaats van de I.B.V.A.-Frechie-stichting dateert uit 1924 en werd gebouwd ter geleg..

Grafmonument van de familie Horowitz

Putseweg 36
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding Op de Isralitische begraafplaats van de I.B.V.A.-Frechie-stichting bevindt zich, in het verlengde van de linden-allee, die het ke..

Poort

Putseweg 36
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. De POORT op de Israƫlitische begraafplaats van de I.B.V.A.-Frechie-stichting, staande aan de Noordweg 36, bestaat uit een bakst..

Poort

Putseweg 38A
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. De POORT van de Israƫlitische begraafplaats van de I.B.V.A.-Frechie-stichting, staande aan de Putseweg (genummerd No. 34), date..

Sombre Hadass, muur met twee poorten

Putseweg 24
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. De Isralitische begraafplaats "Sombre Hadass" wordt aan de westelijke zijde van de openbare weg (Putseweg) gescheiden door een M..

Kaart & Routeplanner

Route naar Aula in Putte