Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sombre Hadass, grafmonument Max Halevy in Putte

Graf Begraafplaats

Putseweg 24
4645RJ Putte (gemeente Woensdrecht)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1933


Beschrijving van Sombre Hadass, grafmonument Max Halevy

Inleiding. Op de Isralitische begraafplaats "Sombre Hadass" staat, nabij de ingang, direct ten zuiden van de oost-west getraceerde hoofdstraat, het Expressionistische GRAFMONUMENT van Max Halevy, daterende uit 1933. Het grafmonument is, blijkens een inscriptie in de onderplaat, uitgevoerd door het Antwerpse atelier Cl. Jonckheere. Omschrijving. Het object bestaat uit een hardstenen onderplaat, waarop, op een marmeren dekplaat, de granieten zerk is gesitueerd. Achter dit graf is een opstaande granieten plaat, waarop in bronsbeslag verschillende ornamenten en de tekst: "Max Halevy / Prsident de la communaut / Israelite d'Anvers / 26 Septembre 1881 / 17 Mars 1933 / Julia Halevy ne Lowy / 1885-1947". Het geheel is aan de noordelijke en zuidelijke zijde afgesloten met een granieten borstwering op marmeren kolommen en wordt geflankeerd door marmeren schalen op dito kolommen. Waardering. Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van de joodse grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft architectuurhistorisch belang door de verzorgde detaillering. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een begraafplaats, die cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van belang is als manifestatie van de geschiedenis van de joodse grafcultuur over onze landsgrenzen. Het is gaaf bewaard gebleven en uiterst zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525637
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sombre Hadass, grafmonument Max Halevy in Putte

Sombre Hadass, muur met twee poorten

Putseweg 24
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. De Isralitische begraafplaats "Sombre Hadass" wordt aan de westelijke zijde van de openbare weg (Putseweg) gescheiden door een M..

Sombre Hadass, binnenpoort

Putseweg 24
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Complex Putseweg 24, Putte (3) Inleiding. Op de Isralitische begraafplaats "Sombre Hadass" staat ten noordwesten van het (buiten de besche..

Sombre Hadass, grafmonument Unterman

Putseweg 24
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. Op de Isralitische begraafplaats "Sombre Hadass" staat, aan de noordelijke zijde van de oost-west getraceerde hoofdstraat en nab..

Sombre Hadass, monument

Putseweg 24
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. In de zuidoostelijke hoek van de begraafplaats "Sombre Hadass" van de H. Stichting van Waarachtige Liefdadigheid te Putte, bevin..

Sombre Hadass, grafmonument Bernsohn

Putseweg 24
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. Op de Israëlitische begraafplaats "Sombre Hadass" staat, direct aan de noordelijke zijde van de oost-west getraceerde hoofdstra..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sombre Hadass, grafmonument Max Halevy in Putte