Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sombre Hadass, grafmonument Unterman in Putte

Graf Begraafplaats

Putseweg 24
4645RJ Putte (gemeente Woensdrecht)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1920 1920 ca. 1920


Beschrijving van Sombre Hadass, grafmonument Unterman

Inleiding. Op de Isralitische begraafplaats "Sombre Hadass" staat, aan de noordelijke zijde van de oost-west getraceerde hoofdstraat en nabij de grafmonumenten van B. Bernsohn (4) en M. Halevy (6) het GRAFMONUMENT in Overgangsstijl met oosterse motieven van de familie Unterman, daterende uit omstreeks 1920. Omschrijving. Het object bestaat uit een hardstenen, opstaand grafmonument, en het ervoor gelegen graf, omgeven door hardstenen banden en kleine pijlers. De opstand wordt geflankeerd door granieten kolommen met marmeren kapitelen, waartussen een maremeren plaquette. De bekroning wordt gevormd door een cirkelvormig element, waarop de tekst: "Caveau de la famille / Maurice Unterman". Op de plaquette de inscriptie: "Ici reposent / nos chers et regretts parents / grands parents et beaux-parents / Madame Giselle / Unterman - Weissman / Ne Odessa / le 23 Mai 1853 / Dcd Anvers / le 21 Septembre 1911 / Maurice Unterman / N Jassy / le 19 Fvrier 1850 / Dcd Anversle 12 Mai 1920 / Leurs enfants plors". Waardering. Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van de joodse grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft architectuurhistorisch belang door de verzorgde detaillering. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een begraafplaats, die cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van belang is als manifestatie van de geschiedenis van de joodse grafcultuur over onze landsgrenzen. Het is gaaf bewaard gebleven en uiterst zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525636
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sombre Hadass, grafmonument Unterman in Putte

Sombre Hadass, muur met twee poorten

Putseweg 24
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. De Isralitische begraafplaats "Sombre Hadass" wordt aan de westelijke zijde van de openbare weg (Putseweg) gescheiden door een M..

Sombre Hadass, binnenpoort

Putseweg 24
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Complex Putseweg 24, Putte (3) Inleiding. Op de Isralitische begraafplaats "Sombre Hadass" staat ten noordwesten van het (buiten de besche..

Sombre Hadass, grafmonument Max Halevy

Putseweg 24
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. Op de Isralitische begraafplaats "Sombre Hadass" staat, nabij de ingang, direct ten zuiden van de oost-west getraceerde hoofdstr..

Sombre Hadass, monument

Putseweg 24
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. In de zuidoostelijke hoek van de begraafplaats "Sombre Hadass" van de H. Stichting van Waarachtige Liefdadigheid te Putte, bevin..

Sombre Hadass, grafmonument Bernsohn

Putseweg 24
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. Op de Israëlitische begraafplaats "Sombre Hadass" staat, direct aan de noordelijke zijde van de oost-west getraceerde hoofdstra..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sombre Hadass, grafmonument Unterman in Putte