Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sombre Hadass, binnenpoort in Putte

Graf Begraafplaats

Putseweg 24
4645RJ Putte (gemeente Woensdrecht)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1920 1920 ca. 1920


Beschrijving van Sombre Hadass, binnenpoort

Complex Putseweg 24, Putte (3) Inleiding. Op de Isralitische begraafplaats "Sombre Hadass" staat ten noordwesten van het (buiten de bescherming vallende) ontvangstgebouw een BINNENPOORT in Expressionistische stijl, daterende uit omstreeks 1920. Omschrijving. De poort bestaat uit een tweetal gemetselde pijlers, voorzien van lisenen en een getrapte gemetselde bekroning, waartussen een smeedijzeren tweedelig hekwerk, met in het smeedwerk naast davidsterren ook spiralen en krulmotieven. De zuidelijke en noordelijke pijler zijn voorzien van een plaquette met resp. een in het Hebreeuws en in het Nederlands gestelde inscriptie: "De heer Eliahu Karlin / en zijne kinderen / hebben deze poort / doen oprichten / ter herinnering aan hunne / echtgenoote en moeder / Matalia Tscherniak / overleden te London-Edmonton / den 26 Tebeth 5678 / 10 Januari 1918. Waardering. Het poortgebouw van de begraafplaats is van algemeen belang. Het heeftcultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van de joodse grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorisch belang door de verzorgde detaillering. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een begraafplaats, die cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van belang is als manifestatie van de geschiedenis van de joodse grafcultuur over onze landsgrenzen. Het is gaaf bewaard gebleven en uiterst zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525635
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sombre Hadass, binnenpoort in Putte

Sombre Hadass, muur met twee poorten

Putseweg 24
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. De Isralitische begraafplaats "Sombre Hadass" wordt aan de westelijke zijde van de openbare weg (Putseweg) gescheiden door een M..

Sombre Hadass, grafmonument Unterman

Putseweg 24
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. Op de Isralitische begraafplaats "Sombre Hadass" staat, aan de noordelijke zijde van de oost-west getraceerde hoofdstraat en nab..

Sombre Hadass, grafmonument Max Halevy

Putseweg 24
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. Op de Isralitische begraafplaats "Sombre Hadass" staat, nabij de ingang, direct ten zuiden van de oost-west getraceerde hoofdstr..

Sombre Hadass, monument

Putseweg 24
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. In de zuidoostelijke hoek van de begraafplaats "Sombre Hadass" van de H. Stichting van Waarachtige Liefdadigheid te Putte, bevin..

Sombre Hadass, grafmonument Bernsohn

Putseweg 24
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. Op de Israëlitische begraafplaats "Sombre Hadass" staat, direct aan de noordelijke zijde van de oost-west getraceerde hoofdstra..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sombre Hadass, binnenpoort in Putte