Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sombre Hadass, muur met twee poorten in Putte

Graf Begraafplaats

Putseweg 24
4645RJ Putte (gemeente Woensdrecht)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1930 1930 ca. 1930


Beschrijving van Sombre Hadass, muur met twee poorten

Inleiding. De Isralitische begraafplaats "Sombre Hadass" wordt aan de westelijke zijde van de openbare weg (Putseweg) gescheiden door een MUUR MET TWEE POORTEN in Expressionistische stijl, daterende uit omstreeks 1930. Omschrijving. Tussen de noordelijke en de zuidelijke poort bevindt zich een in karakteristieke rode Belgische baksteen gemetselde muur, geleed door getrapte pijlers en lisenen, met aan de bovenzijde een doorlopende reeks segmentboogvormige openingen en voorzien van hardstenen afdekplaten. Het gedeelte van de muur ten zuiden van de zuidelijke poort is eenvoudiger uitgevoerd. Opvallend is de noordelijke poort, die tot een hoogte van ca. zeven meter is opgemetseld. Deze poort bestaat uit twee bakstenen pijlers met getrapte neggen en een dito uitgevoerde bakstenen latei, voorzien van een tekst in Hebreeuws. Tegen de pijlers zijn ter linkerzijde en rechterzijde van dedoorrijopening twee granieten platen aangebracht, met de resp. in het Nederlands en Hebreeuws gestelde tekst: "De muur met de poorten / van deze begraafplaats / werden opgericht door / den weleerwaarden heer / Max Halevy Z.G. / President van de Isralitische / Gemeente te Antwerpen / als aandenken aan zijn / dierbaren vader / den weleerwaarden heer / Hirsch Havely Z.G. / Overleden Hoschana Raba 5680 / den 15. Oktober 1919 en begraven / Simchat Thora den 17. Oktober / 1919 te Vevey - Zwitserland / Het aandenken van een / rechtvaardige is tot zegen". Naast de noordelijke poort is een smallere opening voor voetgangers. De smeedijzeren hekken zijn alle na-oorlogs en vallen buiten de bescherming. Waardering. Het poortgebouw van de begraafplaats is van algemeen belang. Het heeftcultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van de joodse grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorisch belang door de verzorgde detaillering. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een begraafplaats, die cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van belang is als manifestatie van de geschiedenis van de joodse grafcultuur over onze landsgrenzen. Het is gaaf bewaard gebleven en uiterst zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525634
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sombre Hadass, muur met twee poorten in Putte

Sombre Hadass, binnenpoort

Putseweg 24
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Complex Putseweg 24, Putte (3) Inleiding. Op de Isralitische begraafplaats "Sombre Hadass" staat ten noordwesten van het (buiten de besche..

Sombre Hadass, grafmonument Unterman

Putseweg 24
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. Op de Isralitische begraafplaats "Sombre Hadass" staat, aan de noordelijke zijde van de oost-west getraceerde hoofdstraat en nab..

Sombre Hadass, grafmonument Max Halevy

Putseweg 24
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. Op de Isralitische begraafplaats "Sombre Hadass" staat, nabij de ingang, direct ten zuiden van de oost-west getraceerde hoofdstr..

Sombre Hadass, monument

Putseweg 24
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. In de zuidoostelijke hoek van de begraafplaats "Sombre Hadass" van de H. Stichting van Waarachtige Liefdadigheid te Putte, bevin..

Sombre Hadass, grafmonument Bernsohn

Putseweg 24
Putte (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. Op de Israƫlitische begraafplaats "Sombre Hadass" staat, direct aan de noordelijke zijde van de oost-west getraceerde hoofdstra..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sombre Hadass, muur met twee poorten in Putte

Foto's (1)