Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Karschop in Woensdrecht

Woonhuis

Oud Hinkelenoorddijk 7
4634PN Woensdrecht
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1860


Beschrijving van Karschop

Inleiding Ten oosten van het woonhuis van het boerderijcomplex staat, verbonden via een tussenlid, een KARSCHOP, daterende uit ca. 1860, en in 1967 verhoogd. Het heeft Ambachtelijk-Traditionele vormen. Omschrijving Het schop heeft een rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een asymmetrisch zadeldak, belegd met muldenpannen. De gevels zijn opgetrokken in baksteen en ter hoogte van de taszolder voorzien van zware smeedijzeren muurankers. In de westelijke gevel zijn kleine ijzeren stalvensters aangebracht. De noordelijke gevel is verhoogd, zodat de taszolder werd vergroot en rechts in de gevel een forse inrijpoort kon worden aangebracht. In de rest van de gevel zijn vier paar opgeklampte inrijpoorten aangebracht. Waardering Het karschop is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in West-Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het karschop. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de ornamentiek. Het geheel heeft ensemblewaarden wegens de samenhang met het omliggende poldergebied dat nog de oorspronkelijke verkaveling bezit. Het is belangrijk vanwege de gaafheid en is als vertegenwoordiger van een meerledige polderboerderij van het West-Brabantse type zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525633
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Karschop in Woensdrecht

Paardenstal

Oud Hinkelenoorddijk 7
Woensdrecht
Inleiding Ten noorden van de schuur staat, met de nok haaks aan de straat, een kleine PAARDENSTAL, daterende uit omstreeks 1860 en opgetrok..

Woonhuis in ambachtelijke stijl

Oud Hinkelenoorddijk 7
Woensdrecht
Inleiding. Aan de zuidelijke zijde van het erf staat een WOONHUIS uit omstreeks 1860 in Ambachtelijk-Traditionele vormen met Eclectische mo..

Schuur

Oud Hinkelenoorddijk 7
Woensdrecht
Inleiding. Ten noorden van het woonhuis staat een SCHUUR, daterende uit omstreeks 1860 en opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele stijl me..

Huis Calven

Calfven 42
Ossendrecht (Gemeente Woensdrecht)
Huis Calven, Dubbel herenhuis, waarvoor een oprijlaan met uitzicht over de Schelde en waarachter boerderijgebouwen. Hardstenen deuromlijstin..

Het Kwartier

Binnenweg 33
Hoogerheide (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. Aan de oostelijke zijde van de Binnenweg staat, met de nok haaks op de weg, een KEUTERBOERDERIJ met put, daterende uit omstreeks..

Kaart & Routeplanner

Route naar Karschop in Woensdrecht