Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Paardenstal annex karschop in Alphen

Boerderij

Oosterwijksestraat 12
5131NM Alphen (gemeente Alphen Chaam)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1900 1900 ca. 1900


Beschrijving van Paardenstal annex karschop

Inleiding. Op het achtererf van de langgevelboerderij Oosterwijksestraat 12 staat, met de nok haaks op de boerderij, een voormalige PAARDENSTAL annex KARSCHOP, daterende uit omstreeks 1900. Omschrijving. De schuur heeft een rechthoekige plattegrond, één bouwlaag plus kapverdieping, en wordt gedekt door een zadeldak, gedekt met oud-Hollandse pannen en muldenpannen In de westelijke kopgevel drie tweeruits lichten en een opgeklampt getoogd laadluik naar de taszolder. In de zuidelijke zijgevel een zesruits schuifvenster. In de noordelijke gevel twee opgeklampte inrijpoorten en een drietal betonnen stalvensters. Waardering. De schuur is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarden als uitdrukking van geografische en landschappelijke ontwikkelingen en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de schuur. Het heeft ensemblewaarden wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de streek, in het bijzonder tot uiting komend in de erfindeling. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525632
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Paardenstal annex karschop in Alphen

Langgevelboerderij

Oosterwijksestraat 12
Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Inleiding. Aan de zuidoostelijke zijde van de kruising staat de voormalige boerderij Oosterwijksestraat 12, een LANGGEVELBOERDERIJ (1) date..

Langsdeelschuur

Oosterwijksestraat 12
Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Inleiding. Aan de noordelijke zijde van de kruising staat de LANGSDEELSCHUUR. Deze dateert uit de tweede helft van de negentiende eeuw. ..

Langgevelboerderij

Oude Tilburgsebaan 4
Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Inleiding. Aan een zandpad op de oude akkerbodems ten noordoosten van Alphen staat, tussen de voormalige spoorlijn Tilburg-Turnhout en de H..

De Hoevens: Vlaamse schuur

Goorstraat 2
Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel II (Vlaamse schuur) Inleiding Het landgoed De Hoevens werd in 1918 aangekocht door de gebroeders Blomjous uit Tilbu..

De Hoevens: schuur

Goorstraat 2
Alphen (Gemeente Alphen Chaam)
Omschrijving onderdeel V: SCHUUR Inleiding Het landgoed De Hoevens werd in 1918 aangekocht door de gebroeders Blomjous uit Tilburg. Tegeno..

Kaart & Routeplanner

Route naar Paardenstal annex karschop in Alphen