Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Paardenstal in Woensdrecht

Boerderij

Oud Hinkelenoorddijk 7
4634PN Woensdrecht
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1860


Beschrijving van Paardenstal

Inleiding Ten noorden van de schuur staat, met de nok haaks aan de straat, een kleine PAARDENSTAL, daterende uit omstreeks 1860 en opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele stijl met Eclectische motieven. Het gebouwtje is nu een varkenshok. Omschrijving De stal heeft een rechthoekige plattegrond, telt één bouwlaag en is voorzien van een lessenaarsdak. De bakstenen gevels zijn, op de oostelijke voorgeven na, blind. Deze voorgevel is voorzien van een opgeklampte tweedelige staldeur, geflankeerd door een getoogd ijzeren stalvenster. Boven de deur is een achtlobbi roosvenster aangebracht; boven elk van de vensters een kleinere oculus. Waardering De paardenstal is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de landbouw in West-Brabant en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de paardenstal. Architectuurhistorisch is het pand van belang vanwege de rijke ornamentiek. Het geheel heeft ensemblewaarden wegens de samenhang met het omliggende poldergebied dat nog de oorspronkelijke verkaveling bezit. Het is belangrijk vanwege de gaafheid en is als vertegenwoordiger van een meerledige polderboerderij van het West-Brabantse type zeldzaam, tevens is het als voorbeeld van een vrijstaande paardenstal zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525631
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Paardenstal in Woensdrecht

Karschop

Oud Hinkelenoorddijk 7
Woensdrecht
Inleiding Ten oosten van het woonhuis van het boerderijcomplex staat, verbonden via een tussenlid, een KARSCHOP, daterende uit ca. 1860, en..

Woonhuis in ambachtelijke stijl

Oud Hinkelenoorddijk 7
Woensdrecht
Inleiding. Aan de zuidelijke zijde van het erf staat een WOONHUIS uit omstreeks 1860 in Ambachtelijk-Traditionele vormen met Eclectische mo..

Schuur

Oud Hinkelenoorddijk 7
Woensdrecht
Inleiding. Ten noorden van het woonhuis staat een SCHUUR, daterende uit omstreeks 1860 en opgetrokken in Ambachtelijk-Traditionele stijl me..

Huis Calven

Calfven 42
Ossendrecht (Gemeente Woensdrecht)
Huis Calven, Dubbel herenhuis, waarvoor een oprijlaan met uitzicht over de Schelde en waarachter boerderijgebouwen. Hardstenen deuromlijstin..

Het Kwartier

Binnenweg 33
Hoogerheide (Gemeente Woensdrecht)
Inleiding. Aan de oostelijke zijde van de Binnenweg staat, met de nok haaks op de weg, een KEUTERBOERDERIJ met put, daterende uit omstreeks..

Kaart & Routeplanner

Route naar Paardenstal in Woensdrecht