Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Peel-Raamstelling: brug in Landhorst

Weg En Waterwerk

Gemertsebaan 4
5445NA Landhorst (gemeente Sint Anthonis)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1939-1940


Beschrijving van Peel-Raamstelling: brug

Inleiding In de gemeente Mill resteert direct ten zuiden van kazemat 428 een houten BRUG, waarvan de onderbouw uit 1939-1940 dateert, maar waarvan wegdek en leuningen door naoorlogse exemplaren vervangen zijn. Omschrijving. De brug heeft betonnen landhoofden en houten jukken, elk bestaande uit twee gezaagde stijlen, waarop een dekbalk. De brug is gelegen in een ter plaatse thans verharde weg, die van Boswachterij Sint Anthonis naar de Stichting voert en ter plaatse de Peel-Raamstelling kruist. Waardering. De brug is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. Het is van architectuur- en bouwhistorisch belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne materialen en technieken. Het heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch van belang is en is van belang wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid. Het geheel heeft een grote belevingswaarde en is als grootschalig militair complex en herinnering aan een belangrijke episode uit de nationale geschiedenis zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525622
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Peel-Raamstelling: brug in Landhorst

Peel Raamstelling: asperge-versperring

Defensiekanaal
MILL (Gemeente Mill en Sint Hubert)
Inleiding. In de spoordijk van de spoorlijn Boxtel-Wesel resteren de uit twee delen bestaande, op ca. 50 meter ten oosten en ten westen v..

Peel-Raamstelling: verdeelwerk annex stuw

Defensiekanaal
Mill (Gemeente Mill en Sint Hubert)
Inleiding Tussen kazemat 521 en 522 ligt in het Defensiekanaal een betonnen VERDEELWERK ANNEX STUW. Deze behoort tot het oorspronkelijke on..

Peel Raamstelling: verdeelwerk annex stuw

Defensiekanaal
Mill (Gemeente Mill en Sint Hubert)
Inleiding Tussen kazemat 530 en 531 ligt in het Defensiekanaal eenbetonnen VERDEELWERK ANNEX STUW. Deze behoort tot het oorspronkelijke ont..

Peel-Raamstelling: verdeelwerk annex stuw

Defensiekanaal
Mill (Gemeente Mill en Sint Hubert)
Inleiding Tussen kazemat 533 en 534 ligt in het Defensiekanaal een betonnen VERDEELWERK ANNEX STUW. Deze behoort tot het oorspronkelijke on..

Peel-Raamstelling: verdeelwerk annex stuw

Defensiekanaal
Mill (Gemeente Mill en Sint Hubert)
Inleiding Tussen kazemat 535-536 ligt in het Defensiekanaal een betonnen VERDEELWERK ANNEX STUW. Deze behoort tot het oorspronkelijke ontwe..

Kaart & Routeplanner

Route naar Peel-Raamstelling: brug in Landhorst