Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herberg van Friesland: schuur in Cothen

Boerderij

De Brink 6
3945BE Cothen (gemeente Wijk bij Duurstede)
Utrecht

Bouwjaar: 1900


Beschrijving van Herberg van Friesland: schuur

Onderdeel 1: boerderij Omschrijving BOERDERIJ, 'Herberg van Friesland' geheten, onderdeel van het gelijknamige boerderijcomplex. De boerderij is gelegen aan de noordzijde van De Brink op de hoek met de oprijlaan naar Rhijnestein. De boerderij is van het zogeheten T-huis-type; het voorhuis ligt evenwijdig aan de straat en loodrecht hierachter staat de stal. Door de ligging in de nabijheid van de rivier heeft het gebouw een aflopend beloop. Het oudste, vermoedelijk 17de-eeuwse deel van het voorhuis is het rechter deel waar zich de kelder en de opkamer bevindt. Ook in het stalgedeelte worden enige 17de-eeuwse onderdelen van ankerbalkgebinten aangetroffen. In later tijd is het voorhuis naar links uitgebreid. Hierdoor is de huidige onregelmatig ingedeelde voorgevel ontstaan. Deze bestaat uit een gepleisterde lijstgevel met rechts twee 18de-eeuwse roedeverdeelde schuiframen. Links daarvan de deur en een 19de-eeuws venster en uiterst links nogmaals twee 19de- eeuwse schuiframen. Het zadeldak is gedekt met kruispannen en wordt links en rechts gevat tussen topgevels. De kap is vermoedelijk in de 19de eeuw vernieuwd. De linker zijgevel is nagenoeg blind met een klein venster asymmetrisch in de top. De rechter zijgevel heeft een venster voor de opkamer en een kelderraam. Het dak van de stal is met pannen gedekt. Aan de rechterzijde bevindt zich een deurpartij. De boerderij is in het laatste decennium van de 20ste eeuw gerestaureerd en geheel als woonhuis in gebruik genomen. Daarbij zijn met eigentijdse materialen en vormgeving aanpassingen in met name het stalgedeelte gedaan. Waardering De boerderij is van algemeen belang vanwege - architectuurhistorische waarden als goed voorbeeld van een T-huis-type boerderij opgenomen in de dorpsstructuur; - vanwege de vermoedelijke ouderdom en de redelijke mate van gaafheid ; - vanwege de stedenbouwkundige waarde en beeldbepalende ligging; - vanwege de ruimtelijk-functionele samenhang tot de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525617
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herberg van Friesland: schuur in Cothen

Herberg van Friesland: stenen stal

De Brink 6
Cothen (Gemeente Wijk bij Duurstede)
Onderdeel 2: stenen stal Omschrijving STENEN STAL, onderdeel van het boerderijcomplex 'Herberg van Friesland'. Blijkens het jaartal in ..

Herberg van Friesland: erf

De Brink 6
Cothen (Gemeente Wijk bij Duurstede)
Onderdeel 3: erf Omschrijving Het ERF van het boerderijcomplex 'Herberg van Friesland' vertoont niet de gebruikelijke opzet van een boe..

Huisje met zadeldak tegen het kerkhof gelegen

De Brink 7
Cothen (Gemeente Wijk bij Duurstede)
Huisje met zadeldak tegen het kerkhof gelegen.

Nederlands Hervormde Kerk

De Brink 7
Cothen (Gemeente Wijk bij Duurstede)
N.H.Kerk. Eenbeukig schip en koor met gemetselde gewelven, resten van de oude parochiekerk. Laatgotisch. Bepleisterd. In XIX aanbouwen. Klok..

Boerderij, gepleisterd huis met rechte daklijst, rieten zadeldak, opkamer, dwarshuis

De Brink 5
Cothen (Gemeente Wijk bij Duurstede)
Boerderij, gepleisterd huis met rechte daklijst, rieten zadeldak, opkamer, dwarshuis.

Kaart & Routeplanner

Route naar Herberg van Friesland: schuur in Cothen