Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Torenzicht in Baarn

Woonhuis

Oranjestraat 10
3743GD Baarn
Utrecht

Bouwjaar: 1884
Architect: A.L. van Gendt


Beschrijving van Villa Torenzicht

Inleiding In 1884 ontwierp architect A.L. van Gendt deze villa, die hij bestemde als zomerverblijf voor zichzelf en zijn gezin en de naam Torenzicht gaf. In deze periode ontwierp Van gendt een vijftiental villa's in Baarn, waarvan er zes getraceerd zijn. De villa is in later tijd wit gesausd. In de jaren 1960 is de villa op weinig geslaagde wijze verbouwd en van een aanbouw voorzien. In de jaren 1990 is deze verbouwing ongedaan gemaakt. De aanbouw is vervangen door een beter passend exemplaar en het inwendige van het huis is hersteld. Beschrijving Villa Torenzicht, gelegen op de hoek van de Oranjestraat en de Leestraat te midden van een ruime, in oorsprong in landschappelijke stijl ontworpen tuin. De villa is gebouwd in 1884 naar ontwerp van A.L. van Gendt in eclectische chaletstijl. Het pand bestaat uit een hoog deel van twee bouwlagen en een kelder onder een mansarde dak met de nok loodrecht op het hoge deel. Tegen dit deel is de aanbouw uit de jaren 1990 gesitueerd. Tegen de linkerzijde van het hoge deel is een houten serre gebouwd, die niet op de bouwtekening staat, maar vermoedelijk niet veel later is aangebracht. De architectuur van het geheel wordt gekenmerkt door brede dakoverstekken, waarin uitvoerig toegepast decoratief houtwerk. Ook de veranda voor het lage deel en de serre zijn zodanig uitgevoerd. Overigens is de villa opgetrokken in baksteen, waarvan de decoratieve toepassing (cordon- en tandlijsten, strekken en bogen) ten gevolge van het wit schilderen enigszins verloren is gegaan. Het hoge deel heeft op de begane grond twee openslaande deuren met luiken en daarboven een balkon voor de verdieping alwaar openslaande deuren met een smal venster aan weerszijden en tenslotte een venster in de top. Verder vensters in voor-, zij- en achtergevel en een kleine dakkapel met ingesnoerde spits op beide dakvlakken. Voor de lage aanbouw is een houten veranda aangebracht met een schuine aankapping en een decoratieve tegelvloer. De voordeur bevindt zich alhier met daarnaast openslaande deuren met luiken. Verder vensters in alle gevels en eenzelfde soort dakkapel op het voorste dakschild. In het inwendige worden originele deuren aangetroffen alsmede de marmeren vloer op de begane grond, tochtportaal van de hal, zwartmarmeren schouw op de begane grond, enig glas-in-lood en een stucplafond op de begane grond met tondo-motief op de hoeken, waarin symbolen van het bouwvak. Waardering Het pand is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een villa in eclectische chaletstijl tevens van belang venwege zijn plaats in de reeks van andere villa's door Van Gendt in Baarn ontworpen en in relatie tot het werk en de persoon van Van Gendt. Het pand heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging op de hoek van de Oranjestraat en de Leestraat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525606
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Torenzicht
2013
2013
Locatie Oranjestraat 10, Baarn
Start bouw 1905
Bouwstijl Chalet- en Renaissancestijl
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 525606
Architect A.L. van Gendt
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Villa Torenzicht aan Oranjestraat 10 op de hoek met de Leestraat is een rijksmonument in Baarn in de provincie Utrecht.

De villa is gebouwd in 1884 naar een ontwerp van A.L. van Gendt die het zelf gebruikte als zomerverblijf. In deze periode ontwierp Van Gendt nog een vijftiental villa's in Baarn. Het huis is later wit gesaust. Er zitten veel details in de gevel. Zo is er een vrouwenhoofd als sluitsteen boven de balkondeuren. Aan de linkerkant is een serre-achtige uitbouw. Rechts is en moderne aanbouw geplaatst.

In de tijd van de eerste bewoner was er een grote landschappelijke tuin om het gebouw met niervormige gazons. De naam is ontleend aan het zicht op de toren van de Pauluskerk.

Oranjestraat

Het stukje Laanstraat vanaf de huidige Oranjestraat tot aan de Brink heette destijds ook Oranjestraat. De naam van dat stuk werd later evenwel veranderd in Laanstraat. De Oranjestraat was vroeger veel langer. In 1820 liep de Holle weg (nu Laanstraat) en Hilversumsestraatweg (nu Stationsweg) een openbare steeg door de tuin van Mès Délices naar Villa Peking. Mès Délices stond ongeveer op de plaats van het huidige oude deel van het gemeentehuis. De weg lag iets westelijker dan de huidige Oranjestraat. De eigenaresse van Mès Délices had veel hinder van deze steeg, waarna de steeg een eind werd verlegd langs de grens van haar tuin. De nieuwe steeg werd in 1876 aangekocht door de gemeente om er villa's aan te laten bouwen. Door de aanleg van een parkeerplaats en andere panden is van dit plan niets terechtgekomen.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Villa Torenzicht in Baarn

Villa Quatre Bras

Oranjestraat 13
Baarn
Inleiding De villa 'Quatre Bras' ontleent zijn naam aan de ligging op het kruispunt van de Stationsweg-Oranjestraat. De villa werd in 1897 ..

Koetshuis Pekingtuin (Baarn)

Stationsweg 43
Baarn
Koetshuis met stal, waarvan de paardeboxen in ijzer gegoten paardehoofden en originele ruiven bezitten.

Gemeentehuis van Baarn

Laanstraat 1
Baarn
Inleiding Het gemeentehuis van Baarn werd in 1906 ontworpen door gemeentearchitect J.J. de Boois en voltooid in 1908. Het pand heeft het ka..

Huis Holland

Javalaan 1
Baarn
Huis "Holland". Statig herenhuis uit het derde kwart der 19e eeuw, gepleisterd en met rijk gedetailleerde ingangspartij. Gelegen in parkaanl..

Pauluskerk

Brink
Baarn
Ned. Herv. Kerk. Sober bakstenen toren XIV, in XVI verhoogd. Kerk: eertijds een hoofdbeuk met smaller koor uit XV en van iets later datum da..

Kaart & Routeplanner

Route naar Villa Torenzicht in Baarn