Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Schuurtje in Budel Dorplein

Boerderij

Hoofdstraat 26
6024AA Budel Dorplein (gemeente Cranendonck)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1895


Beschrijving van Schuurtje

Inleiding Het schuurtje staat op enige afstand van het huis op het achterterrein en is gebouwd rond 1895. Omschrijving Het eenlaagse schuurtje heeft een rechthoekige plattegrond en een zadeldak dat uitkraagt aan de zijden. De voorzijde heeft links een gekoppeld venster met kleine roedenverdeling. Rechts zijn twee deuren geplaatst, met vierruits bovenpaneel en drieruits bovenlicht. In de korte zijden bevinden zich onder de nok kleine raampjes. De achtergevel is blind. Waardering Het schuurtje is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische ontwikkeling van De Kempen, namelijk de stichting van fabrieksnederzettingen met woningen voor alle sociale lagen. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel, het als gezicht te beschermen fabrieksdorp Dorplein. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525598
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Schuurtje in Budel Dorplein

Pand met dubbel woonhuis

Hoofdstraat 26
Budel Dorplein (Gemeente Cranendonck)
Inleiding Het pand werd als DUBBEL WOONHUIS gebouwd rond 1895 te Budel-Dorplein, als onderdeel van het fabrieksdorp zoals dat vanaf 1892 w..

Schuurtje staat nabij de achtergevel van het woonhuis

Hoofdstraat 26
Budel Dorplein (Gemeente Cranendonck)
Inleiding Het schuurtje staat nabij de achtergevel van het woonhuis en is gebouwd rond 1895. Omschrijving Het eenlaagse schuurtje heeft e..

Voormalige pastorie

Marialaan 49
Budel Dorplein (Gemeente Cranendonck)
Inleiding De voormalige PASTORIE, feitelijk het huis van de rector van Budel-Dorplein is gebouwd in eclectische stijl in 1898 en in 1915 ui..

Gevangenisgebouwtje

Nabij zinkfabriek
Budel Dorplein (Gemeente Cranendonck)
Inleiding GEVANGENISGEBOUWTJE, gebouwd in 1898 in Budel-Dorplein. Het gebouwtje in ambachtelijk-traditionele vormen maakt onderdeel uit van..

Dubbele woonhuis

Hoofdstraat 76
Budel Dorplein (Gemeente Cranendonck)
Inleiding Het DUBBELE WOONHUIS werd gebouwd in 1895, als onderdeel van het vanaf 1892 door de gebroeders Dor opgezette fabrieksdorp ten beh..

Kaart & Routeplanner

Route naar Schuurtje in Budel Dorplein