Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Peel-Raamstelling: kazemat 537 in Mill

Militair Object

Langenboomseweg 3
5451JH Mill (gemeente Mill en Sint Hubert)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1939-1940


Beschrijving van Peel-Raamstelling: kazemat 537

Inleiding. Te Mill staat ten zuidwesten van de kruising van de Langenboomseweg met het Defensiekanaal de KAZEMAT B (90a) 537, daterende uit 1939-1940. De wal is ter plaatse aan de zijde van het kanaal gedeeltelijk afgegraven. Omschrijving. De flankerende betonkazemat staat op ca. 50 meter ten noorden van het Defensiekanaal en deed dienst als traditore kazemat. De kazemat is gaaf bewaard gebleven en vertoont weinig gevechtsschade. Waardering. De kazemat is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. Het is van architectuur- en bouwhistorisch belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne materialen en technieken, met name in de verwerking van gewapend beton. Het heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch van belang is en is van belang wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid. Het geheel heeft een grote belevingswaarde en is als grootschalig militair complex en herinnering aan een belangrijke episode uit de nationale geschiedenis zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 525597
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Peel-Raamstelling: kazemat 537 in Mill

Stenen schuur onder hoog, met riet gedekt schilddak

Domeinenstraat 20
Mill (Gemeente Mill en Sint Hubert)
Bij dit pand, dat op zichzelf niet beschermd wordt, een stenen schuur onder hoog, met riet gedekt schilddak, 18e eeuw. In een der lange zijg..

Peel-Raamstelling: brug

Gemertsebaan 4
Landhorst (Gemeente Sint Anthonis)
Inleiding In de gemeente Mill resteert direct ten zuiden van kazemat 428 een houten BRUG, waarvan de onderbouw uit 1939-1940 dateert, maar ..

Peel Raamstelling: asperge-versperring

Defensiekanaal
MILL (Gemeente Mill en Sint Hubert)
Inleiding. In de spoordijk van de spoorlijn Boxtel-Wesel resteren de uit twee delen bestaande, op ca. 50 meter ten oosten en ten westen v..

Peel-Raamstelling: verdeelwerk annex stuw

Defensiekanaal
Mill (Gemeente Mill en Sint Hubert)
Inleiding Tussen kazemat 521 en 522 ligt in het Defensiekanaal een betonnen VERDEELWERK ANNEX STUW. Deze behoort tot het oorspronkelijke on..

Peel Raamstelling: verdeelwerk annex stuw

Defensiekanaal
Mill (Gemeente Mill en Sint Hubert)
Inleiding Tussen kazemat 530 en 531 ligt in het Defensiekanaal eenbetonnen VERDEELWERK ANNEX STUW. Deze behoort tot het oorspronkelijke ont..

Kaart & Routeplanner

Route naar Peel-Raamstelling: kazemat 537 in Mill

Foto's (1)